Btw aftrekken als u bedrijfsgoederen alleen privé gebruikt

Gebruikt u bedrijfsgoederen alleen nog maar privé? Bijvoorbeeld omdat u ze uit het assortiment haalt? Of omdat u na beëindiging van uw bedrijf goederen houdt voor privégebruik? En hebt u bij aanschaf van die goederen btw afgetrokken? Dan moet u over de aankoop- of voortbrengingskosten btw berekenen.
Voortbrengingskosten zijn kosten als u een product zelf maakt. Als u bijvoorbeeld een bedrijfsmiddel zelf maakt, dan bestaan de voortbrengingskosten uit de kosten voor inzet van eigen personeel, materialen en de werkzaamheden die derden voor u uitvoeren.

Btw berekenen bij privégebruik

Gaat u goederen binnen een jaar na aankoop alleen privé gebruiken? En zijn ze op dat moment nog niet gebruikt? Dan betaalt u btw over de oorspronkelijke aankoopprijs. Gaat u ongebruikte goederen na meer dan een jaar privé gebruiken? Dan betaalt u btw over de actuele aankoopprijs van vergelijkbare goederen.

Gebruikte goederen

Zijn de goederen al wel gebruikt in uw onderneming? Dan betaalt u btw over de actuele prijs van een vergelijkbaar goed. Dit is de prijs (exclusief btw) die u betaalt voor goederen in dezelfde staat als de goederen die u privé gaat gebruiken. Is die prijs niet vast te stellen en zijn de goederen door gebruik in waarde gedaald? Dan mag u de oorspronkelijke aankoopprijs verminderen met een afschrijving. Voor de afschrijving geldt wat gebruikelijk is voor de inkomsten- of vennootschapsbelasting.

Zelfgemaakte goederen

Gaat u zelfgemaakte bedrijfsgoederen uitsluitend privé gebruiken? Of hebt u deze goederen laten maken, en stelde u materialen ter beschikking? Dan moet u btw betalen over de aankoopprijs van vergelijkbare goederen. Als die prijs niet is vast te stellen, betaalt u btw over de voortbrengingskosten van de goederen. Zijn de goederen al in uw bedrijf gebruikt en daardoor minder waard? Dan betaalt u btw over de voortbrengingskosten minus een afschrijving. Voor de afschrijving geldt wat gebruikelijk is voor de inkomsten- of vennootschapsbelasting.

Btw betalen

De btw die u moet betalen, geeft u aan in het tijdvak waarin u het goed privé gaat gebruiken. U vult dit in bij rubriek 1 'Prestaties binnenland' van uw btw-aangifte.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.