Btw-identificatienummers controleren

Voor u is het belangrijk om te weten of uw klant inderdaad ondernemer is. Als namelijk bij controle van uw administratie blijkt dat uw klant geen ondernemer is, kunt u een naheffingsaanslag krijgen. U moet dan alsnog btw betalen over de goederen en diensten die u zonder btw hebt geleverd.

Lees meer over toepassing van het 0%-tarief bij goederen bij Btw berekenen bij het leveren van goederen naar EU-landen. Meer informatie over verleggen van de btw bij diensten leest u bij Btw berekenen bij diensten leveren aan afnemers in andere EU-landen.

Controleer het btw-identificatienummer

Wilt u het btw-identificatienummer van uw klant controleren? Ga dan naar de internetsite van de Europese Commissie. U kunt hier de btw-identificatienummers van uw afnemers uit alle EU-lidstaten controleren. Dus ook die van uw Nederlandse afnemers.

Let op!

Als de controle niet werkt, verwijder de lidstaat en het btw-nummer van de aanvrager in het onderste deel en probeer het opnieuw. Het systeem is hoofdlettergevoelig: u kunt hoofdletters dus niet als kleine letters invoeren.

Op deze internetsite kunt u naast de geldigheid van het btw-identificatienummer ook de naam- en adresgegevens van uw afnemer controleren. Is het nummer niet geldig of wijken de naam- en adresgegevens af? Neem dan contact op met uw afnemer.

Let op!

Controleren van naam- en adresgegevens van klanten in Duitsland via bovenstaande internetsite is niet mogelijk. De bevestiging dat het btw-identificatienummer geldig is, is dan voldoende.

Bevestiging van controle

Wilt u een bevestiging van de door u uitgevoerde btw-identificatienummercontrole? Dan kunt u het resultaat van de controle afdrukken en/of opslaan in uw computer. Bij het controleren kunt u uw eigen btw-identificatienummer invoeren. Deze wordt dan getoond op de bevestiging.

Verantwoordelijkheid EU-lidstaten

De wijze waarop de controle is ingericht, is de verantwoordelijkheid van iedere EU-lidstaat afzonderlijk. Bovendien zijn de lidstaten zelf verantwoordelijk voor de beschikbaarheid en inhoud van hun ondernemersbestand. De internetsite van de Europese Commissie is een real-time systeem dat de geldigheid van btw-identificatienummer controleert met behulp van informatie in databanken van de lidstaten en Noord-Ierland. Soms is het systeem tijdelijk buiten werking, bijvoorbeeld als er back-ups moeten worden gemaakt. Lukt het niet om voor een lidstaat een controle uit te voeren? Wij kunnen helaas ook niet in het systeem. Probeer het daarom zelf nog eens op een later tijdstip.

Meerdere btw-identificatienummers controleren

U kunt via de EU-internetsite één of meerdere btw-identificatienummers geautomatiseerd controleren. Informatie over deze wijze van controle, maar ook het antwoord op andere vragen vindt u op de EU-internetsite in de rubriek 'Veelgestelde vragen'.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.