Hoe levert u uitbetaalde bedragen aan derden aan?

Vanaf 1 januari 2023 kunt u kiezen hoe u uw gegevens over uitbetaalde bedragen aan derden aanlevert:

Aanleveren via het gegevensportaal

Hierna leest u hoe u in 2023 inlogt en gegevens aanlevert via het gegevensportaal.

Inloggen in gegevensportaal

U hebt een account nodig om in te loggen op het gegevensportaal 'Uitbetaalde Bedragen aan Derden' (UBD). U vraagt een account aan via het aanmeldformulier voor het portaal. Nadat wij uw aanvraag hebben beoordeeld en goedgekeurd, sturen wij u de inloggegevens.

Inloggen op het gegevensportaal

U kunt zelf kiezen hoe u inlogt op het gegevensportaal:

 • met gebruikersnaam en wachtwoord en sms-controle
  U kunt inloggen met de inloggegevens die u van ons hebt gekregen: gebruikersnaam en wachtwoord.
 • met DigiD
  Hebt u een eenmanszaak, bent u zzp'er of particulier? En levert u de gegevens bij ons aan op naam van uw eenmanszaak of op uw eigen naam? Dan kunt u ervoor kiezen om in te loggen met DigiD. Dat kan alleen met de DigiD app of met een sms-controle. Download de DigiD app of activeer de sms-controle in Mijn DigiD. Op digid.nl vindt u meer informatie.
 • met eHerkenning
  Levert u de gegevens bij ons aan op naam van uw organisatie (zoals een maatschap, bv, vof of nv)? Voor organisaties die bij KVK (Kamer van Koophandel) zijn ingeschreven, kunt u ervoor kiezen om in te loggen met eHerkenning. U hebt minimaal betrouwbaarheidsniveau 3 (EH3) nodig. In uw inlogmiddel selecteert u de dienst 'Gegevensaanlevering uitbetaalde bedragen aan derden'. Meer informatie over inloggen met eHerkenning bij de Belastingdienst vindt u op Zo werkt eHerkenning.

3 manieren om aan te leveren via gegevensportaal

In 2023 kunt u op de volgende manieren gegevens aanleveren via het gegevensportaal:

 • met een webformulier
  U kunt in het webformulier gegevens aanleveren voor 1 partij die heeft uitbetaald. Wilt u gegevens aanleveren voor meer partijen? Dan moet u het formulier voor iedere partij opnieuw invullen en versturen. Deze manier van aanleveren is geschikt voor kleine aantallen meldingen.
 • met het sjabloon UBD
  U kunt met het sjabloon UBD (spreadsheet) gegevens aanleveren voor 1 partij die heeft uitbetaald. Wilt u gegevens aanleveren voor meer partijen? Dan moet u dat voor iedere partij apart doen. Deze manier van aanleveren is geschikt voor middelgrote aantallen meldingen.
 • met software die u hebt gekocht of zelf hebt gebouwd
  U uploadt een XML-gegevensbestand in het gegevensportaal. U kunt in 1 bestand gegevens aanleveren voor verschillende partijen die hebben uitbetaald. Deze manier van aanleveren is geschikt voor grote aantallen meldingen.

Met 'een melding' bedoelen wij het aanleveren van gegevens over 1 uitbetaald bedrag.

Meer informatie

Een handleiding voor het portaal en veelgestelde vragen en antwoorden over het aanleverproces vindt u bij het aanmeldformulier voor het portaal.

Aanleveren via Digipoort

Vanaf 1 januari 2023 kunt u gegevens over uitbetaalde bedragen aan derden aanleveren via Digipoort, met software die u hebt gekocht of zelf hebt gebouwd. Hierna leest u hoe u dat doet.

Berichten ontvangen en versturen via Digipoort

Digipoort is het beveiligde digitale kanaal van de overheid. Om via Digipoort berichten te versturen en ontvangen, hebt u een PKIoverheid services servercertificaat nodig.

Gegevens aanleveren via Digipoort

U maakt een XML-gegevensbestand met software die u hebt gekocht of zelf hebt gebouwd. Daarna uploadt u dit gegevensbestand in Digipoort.

U kunt in 1 bestand gegevens aanleveren voor verschillende partijen die hebben uitbetaald. Deze manier van aanleveren is geschikt voor grote aantallen meldingen.

Met 'een melding' bedoelen wij het aanleveren van gegevens over 1 uitbetaald bedrag.

Over Digipoort leest u meer op de website van Logius.

Schema aanlevermogelijkheden vanaf 1 januari 2023

Schema aanlevermogelijkheden bedragen, zoals hierboven uitgeschreven

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.