Brexit: grensoverschrijdende vergunningen niet meer geldig in VK

16-04-2019

Douane actueel

Nieuws volgen via RSS

Hebt u een door de Nederlandse Douane verleende vergunning die ook geldig is in het Verenigd Koninkrijk (VK)? Na Brexit is deze vergunning niet meer geldig in het VK.

Dit geldt voor de bijzondere regelingen douane-entrepot, actieve veredeling, passieve veredeling, bijzondere bestemming en tijdelijke invoer. En voor de zogenaamde Single Authorisation for Simplified Procedures (SASP): de grensoverschrijdende vergunningen Inschrijving in de Administratie van de Aangever (voorheen domiciliëringsprocedure).

U moet zelf afspraken maken met de Britse douane of uw Britse handelspartners over wat er moet gebeuren met goederen die zich in het VK bevinden onder dekking van uw vergunning.

Douaneregeling beëindigd als u aantoont dat de goederen zich in VK bevonden

Zijn goederen op de Brexitdatum in het VK onder dekking van uw grensoverschrijdende vergunning? Dan wordt gedaan alsof de douaneregeling op correcte wijze is beëindigd. Voorwaarde hierbij is wel dat u kunt aantonen dat de goederen zich op dat moment in het VK bevonden.

Maakt u gebruik van een SASP-vergunning om goederen die zich fysiek in het VK bevinden aan te geven bij de Nederlandse douane? Vanaf de Brexitdatum kan dat niet meer. U moet de aangifte vanaf dat moment indienen in het VK. Doet u de aangifte toch in Nederland? Dan loopt u het risico dat u te maken krijgt met dubbele belastingheffing als de Britse douane ook douanerechten gaat heffen en innen.

Na Brexit sturen we een wijzigingsbeschikking voor grensoverschrijdende vergunningen

Na Brexit versturen we zo snel mogelijk wijzigingsbeschikkingen voor deze vergunningen. Het VK wordt uit de vergunningen verwijderd.

Let op! Hebben we het VK nog niet verwijderd uit uw grensoverschrijdende vergunning? Dan kunt u deze toch niet meer gebruiken in het VK vanaf Brexit.

Meer weten?

Meer nieuwsberichten leest u in het nieuwsoverzicht

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.