Douane introduceert boetebeleid voor douanevervoer

05-02-2024

Douane actueel

Nieuws volgen via RSS

De Douane hanteert vanaf heden een boetebeleid voor douanevervoer. We gaan vanaf nu sancties opleggen aan bedrijven die de regels niet of onvoldoende naleven. Naast naleving van regels willen we zo ook zorgen voor een betere handelsomgeving. Douane en bedrijven hebben hier beide voordeel van.

Waarom een nieuw boetebeleid?

We willen graag bijdragen aan economische groei en een gunstig ondernemersklimaat. Boetes zijn daarbij geen doel op zich. We willen bedrijven motiveren regels na te leven, en daarvoor eventueel processen aan te passen. Daarnaast dragen we met regelgeving bij aan een snelle en efficiënte afhandeling van goederen in de hele keten.

Wanneer leggen we een boete op?

Het boetebeleid geldt voor aangiftes douanevervoer die zijn vrijgegeven op 1 januari 2024 of later. Bij iedere aangifte die leidt tot een douaneschuld en uitnodiging tot betaling, leggen we een boete op. In het voorafgaande traject van nasporing hebben we dan al gelegenheid geboden om de regels na te leven.

Hoe hoog is de boete?

De hoogte van de verzuimboete bedraagt € 140 tot € 335 voor bedrijven die stelselmatig de regels overtreden, en dus in verzuim zijn. Met deze bedrijven spreken we ook een verbetertraject af. Gaat het om opzet of grove schuld? Dan leggen we een vergrijpboete op. De hoogte daarvan is afhankelijk van de overtreding en omstandigheden.

Tegen het besluit tot het opleggen van de boete kunt u in bezwaar en beroep gaan.

Meer nieuwsberichten leest u in het nieuwsoverzicht

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.