EUDR: regels van Europese Unie voor ontbossingsvrije producten

29-02-2024

Douane actueel

Nieuws volgen via RSS

Vanaf 29 juni 2023 geldt de European Union Deforestation-free Regulation (EUDR). Lees wat dit betekent voor ondernemers in Nederland.

Wat houden de EUDR-regels in?

Het doel van de EUDR-regels is de broeikasgassen te verminderen die de Europese Unie (EU) zelf veroorzaakt. Producten die bijdragen aan ontbossing, mogen:

  • niet meer de EU in
  • niet meer in de EU worden geproduceerd
  • niet meer uit de EU worden geëxporteerd

Bedrijven die handelen in hout, rundvlees, cacao, koffie, palmolie, rubber, soja en afgeleide producten, moeten bewijzen dat hun producten ontbossingsvrij zijn.

Grote bedrijven

Voor grote bedrijven gaan deze regels in op 30 december 2024.

MKB-bedrijven en eenmanszaken

Voor MKB-bedrijven en eenmanszaken gaan deze regels in op 30 juni 2025.

Hebt u vragen?

Op de website van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit leest u meer over de EUDR en wat die betekent voor ondernemers in Nederland: Regels producten om verdere ontbossing tegen te gaan.

Ook op de website van de Europese Unie kunt u meer lezen over de EUDR: Regulation on Deforestation-free products (alleen Engelstalig).

De Douane zal uitleggen hoe wij toezicht gaan houden op de EUDR. Die informatie vindt u vanaf begin maart bij Douane voor bedrijven. Wij zullen daar onder andere veelgestelde vragen over het toezicht op de EUDR plaatsen.

Meer nieuwsberichten leest u in het nieuwsoverzicht

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.