Extra controle Douane in jachthavens en op scheepswerven

26-07-2023

Douane actueel

Nieuws volgen via RSS

De Douane controleert de komende tijd intensief in Nederlandse jachthavens en scheepswerven. Het gaat dan met name om pleziervaartuigen met Russische eigenaren of met bestemming Rusland.

De extra controles gelden niet alleen voor de grote pleziervaartuigen. Ook de kleinere jachthavens en de jachtbouw ontsnappen niet aan de controles van de Douane. Dit heeft alles te maken met handhaving van de sancties die door de Europese Unie zijn ingesteld tegen Rusland.

Sinds maart 2022 gelden er sancties rondom luxegoederen die eigendom zijn van bedrijven of personen op de sanctielijst. Het is verboden om deze goederen te verhandelen of uit te voeren naar personen, bedrijven en organisaties in Rusland. Daarnaast mag een schip met een waarde van meer dan € 50.000 niet meer uitgevoerd of verkocht worden aan personen, bedrijven en organisaties in Rusland. Dit geldt niet alleen voor jachten maar ook voor andere plezier- en sportvaartuigen zoals roeiboten en kano’s.

Hebt u signalen dat schepen deze sanctiemaatregelen lijken te omzeilen, of hebt u vragen? Neem dan contact op met de DouaneTelefoon 0800 - 0143.

Meer nieuwsberichten leest u in het nieuwsoverzicht

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.