Prijsplafond Russische olie van kracht sinds 5 december

13-12-2022

Douane actueel

Nieuws volgen via RSS

Het prijsplafond voor ruwe olie uit Rusland is op 5 december 2022 in werking getreden. De maximale prijs per vat is vanaf nu $ 60. Het prijsplafond is ingesteld door de EU, Australië en de G7-landen.

De Europese Unie (EU) is een belangrijke speler op het gebied van zeevracht zoals olie. Dit betekent dat EU-bedrijven het prijsplafond kunnen doorberekenen aan Russische klanten wereldwijd. Hierdoor ontstaat er een geloofwaardig prijsplafond.

Doel van de maatregel

Het doel van deze maatregel is om de inkomsten van Rusland te verminderen. Rusland heeft zo minder middelen om de oorlog tegen Oekraïne te bekostigen.

Door de maatregel kan olie alleen worden verkocht aan landen buiten de EU, Australië en de G7 voor een prijs per vat die gelijk is aan of onder het prijsplafond ligt. De EU, Australië en de G7-landen importeren zelf al helemaal geen Russische olie meer.

Hoe werkt een prijsplafond?

Rusland is de op 1 na grootste exporteur van ruwe olie ter wereld. Met het prijsplafond wordt het voor Moskou moeilijker om de olie tegen woekerprijzen te verkopen. Op deze manier willen de EU, G7 en Australië ervoor zorgen dat arme landen hun energievoorziening veilig kunnen stellen.

Met deze maatregel verbieden de EU, G7 en Australië bijvoorbeeld de daar gevestigde rederijen om Russische olie te transporteren, als die olie wordt verkocht voor een prijs die hoger ligt dan het afgesproken prijsplafond. Dit geldt ook voor bedrijven die dit vervoer verzekeren.

Overgangsperiode

Er is sprake van een overgangsperiode van 45 dagen. Het prijsplafond geldt niet voor ladingen van voor 5 december 2022 die vóór 19 januari 2023 binnen zijn. Op 5 februari 2023 wordt nog een ander prijsplafond voor olieproducten van kracht.

Meer nieuwsberichten leest u in het nieuwsoverzicht

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.