Postbus sanctiemaatregelen oliecontracten sluit per 16 juni 2023

16-06-2023

Douane actueel

Nieuws volgen via RSS

In juni 2022 nam de Europese Unie (EU) het 6e pakket sancties tegen Rusland aan. Deze sancties houden onder meer een verbod in van de aankoop, invoer en overdracht van ruwe aardolie en bepaalde aardolieproducten over zee uit Rusland naar de EU. Voor de overgangsperiode tot 5 februari 2023 konden contracten naar een postbus worden gestuurd. Deze postbus is inmiddels niet meer nodig en sluiten we daarom per 16 juni 2023.

De maatregelen uit het sanctiepakket gelden vanaf 5 december 2022 voor ruwe aardolie en vanaf 5 februari 2023 voor geraffineerde aardolie­producten. Vanaf 5 februari 2023 is de aankoop, invoer en overdracht van ruwe olie en geraffineerde olieproducten uit Rusland definitief verboden en mogen schepen met die producten ook geen EU havens meer aandoen.

Voor 2 situaties gelden de sanctiemaatregelen niet

Het gaat hierbij om de volgende situaties:

  1. ruwe olie en geraffineerde aardolieproducten met oorsprong Kazakhstan
  2. aardgascondensaten met GN-code 2709 00 10, die uit installaties komen voor de productie van vloeibaar aardgas, van oorsprong uit of uitgevoerd uit Rusland

In deze situaties komen schepen wél uit Russische havens en lijken deze schepen sanctiegoederen aan boord te hebben, maar gelden de sancties niet. Om duidelijk te maken voor Douane, kustwacht en havenautoriteiten dat het hier om uitzonderingen gaat vragen we in deze situaties extra informatie bij de goederenomschrijving in de ENS. Hiermee voorkomen we onnodig oponthoud bij het binnenkomen van de Nederlandse havens.

1. Ruwe olie en geraffineerde aardolieproducten met oorsprong Kazakhstan

Vermeld in de ENS in het vak goederenomschrijving duidelijk dat de oorsprong Kazakhstan is. Daarmee is het voor de Douane duidelijk dat het niet om sanctiegoederen gaat. U moet bij de aangifte ten invoer aan kunnen tonen dat de oorsprong Kazakhstan is. Dat doet u middel van Certificaten van Oorsprong. Er kan een onderzoek naar de oorsprong plaatsvinden.

2. Aardgascondensaten met GN-code 2709 00 10, die uit installaties komen voor de productie van vloeibaar aardgas, van oorsprong uit of uitgevoerd uit Rusland

Deze goederen vallen niet onder het invoerverbod. Wél moeten de zendingen worden aangemeld bij RVO en gaan die meldingen uiteindelijk naar de Europese Commissie. Vermeld in de ENS in het vak goederenomschrijving: Aardgascondensaten met GN-code 2709 00 10, die uit installaties komen voor de productie van vloeibaar aardgas. Daarmee is het voor de Douane duidelijk dat niet om sanctiegoederen gaat. Er kunnen bij invoer aanvullende controles plaats vinden op de goederensoort.

Meer nieuwsberichten leest u in het nieuwsoverzicht

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.