Sanctiemaatregelen tegen Rusland verder uitgebreid

18-03-2022

Douane actueel

Nieuws volgen via RSS

Door de aanhoudende oorlog door Rusland in Oekraïne, hebben de Europese lidstaten besloten om de druk op het Russische regime nog verder op te voeren. Daarom hebben ze besloten het pakket aan sanctiemaatregelen tegen Rusland uit te breiden.

Deze verzwaring betekent dat alle goederen die voor Rusland bestemd zijn, de terminals pas mogen verlaten als is vastgesteld dat ze niet onder de nieuwe sanctiemaatregelen vallen. Dit geldt ook voor goederen die al eerder door de Douane waren vrijgegeven.

Tijdig aanbieden laadlijsten aan cargadoors verzocht

De kans bestaat dat de sanctiemaatregelen dagelijks worden aangepast. Dan zouden goederen die al in de Rotterdamse haven in (tijdelijke) opslag zijn, telkens opnieuw beoordeeld moeten worden. Daarom wordt aan cargadoors gevraagd om maximaal 48 uur van tevoren de laadlijsten ('zee-uit') van alle containers en zendingen met bestemming Rusland aan de Douane aan te bieden (inclusief goederencodes en goederenomschrijving). Op laadlijsten staan de ontvangen goederen die verladen moeten worden. De Douane beslist dan welke containers geladen mogen worden.

Op deze website publiceren wij zo snel mogelijk de meest actuele stand van zaken van de sanctiemaatregelen. Zie bijvoorbeeld onze pagina Inval Rusland in Oekraïne: gevolgen voor uw douanezaken.

Meer nieuwsberichten leest u in het nieuwsoverzicht

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.