Sanctiepakket Rusland uitgebreid

16-03-2022

Douane actueel

Nieuws volgen via RSS

Er zijn opnieuw sancties ingesteld tegen Rusland. Deze nieuwe EU-sancties zijn op 15 maart 2022 gepubliceerd en op 16 maart in werking getreden.

Voor de Douane zijn de volgende onderdelen van belang:

 • Aanpassing goederen en technologie voor de olie- en gasindustrie (Bijlage II van Verordening (EU) 2022/428)
  Tot vandaag kon u voor deze goederen een voorafgaande vergunning voor uitvoer aanvragen. Vanaf vandaag geldt er een direct verbod. Ook is het begrip ‘Rusland’ in dit artikel uitgebreid tot ‘Rusland, met inbegrip van zijn exclusieve economische zone en zijn continentaal plat’.
 • In- en doorvoerverbod ijzer- en staalproducten (Bijlage XVII van Verordening (EU) 2022/428)
  De goederen(codes) waar het om gaat, zijn opgenomen in Bijlage XVII. Er geldt een uitzondering voor zendingen waarbij sprake is van een geldig contract (of aanvullend contract) dat vóór 16 maart is afgesloten. Deze uitzondering geldt tot en met 17 juni 2022.
  In sommige gevallen zullen zendingen worden aangeboden die vóór 16 maart al op weg waren naar hun bestemming. Wij hebben het ministerie van Buitenlandse Zaken gevraagd om hiervoor een gematigder beleid te mogen toepassen. Wij zijn nog in afwachting van het antwoord hierop.
 • Uit- en doorvoerverbod luxe goederen (Bijlage XVIII van Verordening (EU) 2022/428)
  De goederen waar het om gaat, zijn benoemd in Bijlage XVIII. Hierbij wordt een grens gehanteerd van € 300 per artikel. Uitzonderingen hierop zijn ook in de bijlage te vinden.
  De Douane gaat bij het begrip ‘per artikel’ voorlopig uit van 1 item of 1 stuk. Wij wachten echter nog op een aanvullende uitleg van dit begrip.
 • Uitbreiding ‘geliste personen en entiteiten’
  De lijst met geliste personen en entiteiten is opnieuw uitgebreid, dit keer met 15 personen en 9 entiteiten (Bijlage van Uitvoeringsverordening (EU) 2022/427). In totaal worden er nu 877 personen en 62 entiteiten op de lijst vermeld.

Meer nieuwsberichten leest u in het nieuwsoverzicht

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.