Sancties Rusland: 14 jachten onder verscherpt toezicht Douane

07-04-2022

Douane actueel

Nieuws volgen via RSS

De Douane heeft 12 jachten in aanbouw en 2 jachten in onderhoud onder verscherpt toezicht gesteld. Deze jachten mogen als gevolg van de sancties niet geleverd, overgedragen of uitgevoerd worden.

Direct bij de start van de invoering van de sancties tegen Rusland en Belarus heeft de Douane de markt van jachtenbouwers en handelaren in kaart gebracht. Bij 15 werven en 5 handelaren vindt extra onderzoek plaats. Ze worden nu bezocht en voorgelicht over de geldende sanctiemaatregelen.

'We merken dat de werven in Nederland, ondanks de grote impact van de sancties volledig meewerken', zegt Nanette van Schelven, directeur-generaal Douane. 'Onze voorlichting over sancties voorziet bovendien in een duidelijke behoefte.'

Van de bezochte werven hebben 5 werven in totaal 12 jachten in aanbouw voor Russische eigenaren. Het gaat om 3 luxe jachten en 9 superjachten (groter dan 35 meter), 1 jacht is bijna voltooid. Onder toezicht van de Douane en de Kustwacht heeft afgelopen zaterdag een proefvaart mogen plaatsvinden.

Ook 2 jachten die voor onderhoud bij Nederlandse werven liggen, staan onder verscherpt toezicht. De werven zijn erop gewezen dat de sanctiemaatregelen hen verbieden om deze jachten terug te bezorgen.

Van 1 van deze jachten wordt de relatie met een op de Europese sanctielijst genoemde eigenaar onderzocht. Als die persoon inderdaad eigenaar blijkt te zijn, wordt het jacht aan de ketting gelegd. Dat betekent dat de eigenaar niet meer over het jacht kan beschikken. Het 2e jacht is waarschijnlijk niet van een Russische of Belarussische eigenaar, maar er geldt wel een verbod op het zonder vergunning leveren van diensten aan jachten.

Inmiddels heeft 1 werf besloten om de opdracht voor een onderhoudsbeurt op een vorig jaar verkocht jacht, stop te zetten.

Meer nieuwsberichten leest u in het nieuwsoverzicht

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.