Leidraad Toezicht Grote Ondernemingen

Downloaden

De pdf kunt u lezen met Adobe Reader. Deze kunt u downloaden op de website van Adobe. Wij zijn niet verantwoordelijk voor de installatie en het gebruik van de reader. Wanneer u andere software dan de Adobe Reader gebruikt om een formulier op onze website te openen, kunnen er fouten in het formulier ontstaan.

De Leidraad Toezicht Grote Ondernemingen is bestemd voor medewerkers van Belastingdienst/Grote Ondernemingen en is openbaar en raadpleegbaar voor grote organisaties en belastingadviseurs.

De Belastingdienst past de leidraad periodiek aan op basis van nieuwe ontwikkelingen in het toezicht en op basis van inzichten en ervaringen uit de  praktijk van klanten en adviseurs. In september 2023 is de leidraad opnieuw herzien.

Good Practices Fiscale Beheersing

Bij de doorontwikkeling van het horizontaal toezicht heeft de Belastingdienst gemerkt dat veel (grote) ondernemingen zich afvragen wanneer de inrichting van de fiscale beheersing (d.w.z. het tax control framework) ‘goed genoeg’ is.

Om dit duidelijker te maken, verzamelde Belastingdienst/Grote ondernemingen samen met externe deskundigen een aantal praktijkvoorbeelden van organisaties waar (onderdelen van) de fiscale beheersing zijn uitgewerkt. In deze voorbeelden reflecteert de Belastingdienst ook op de gevolgen voor het toezicht.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.