Welke vervoerskosten mag ik bij ziekte of invaliditeit aftrekken?

U mag bij ziekte of invaliditeit de volgende uitgaven aftrekken:

 • Uitgaven voor vervoer (heen en terug) voor medische hulp. Bijvoorbeeld een afspraak bij een arts of apotheek, of in een ziekenhuis of GGZ-instelling.

  Bij de berekening van uw werkelijke uitgaven voor vervoer in een kalenderjaar kunt u de volgende kosten meetellen:

  • taxikosten
  • kosten voor openbaar vervoer
  • autokosten
   Bij autokosten gaat het om de werkelijke kosten voor de kilometers die u hebt gereden. Voor het bepalen van de kilometerprijs kunt u gebruikmaken van algemene schattingen, zoals de rekenhulp van de ANWB. De standaardschatting uit de rekenhulp moet wel voldoende overeenkomen met uw situatie.

  Parkeerkosten

  U kunt parkeerkosten apart optellen bij de aftrekbare autokosten.

  Apotheek

  Kosten die u maakt om voorgeschreven medicijnen op te halen bij de apotheek mag u meetellen in de werkelijke uitgaven voor vervoer.

 • Extra vervoerskosten door ziekte of invaliditeit

  U mag de extra vervoerskosten aftrekken als u hogere vervoerskosten hebt in vergelijking met mensen die niet ziek of invalide zijn. Het gaat dan om mensen die in financieel en maatschappelijk opzicht met u vergelijkbaar zijn.

  Om dit aannemelijk te maken, kunt u gebruikmaken van gegevens van bijvoorbeeld het Nibud of het CBS. Deze cijfers kunt u gebruiken als basis. Controleer zelf of alle kosten hierin zijn meegenomen, zoals bijvoorbeeld de afschrijving van uw auto. Hebt u hogere vervoerskosten? Dan mag u deze extra vervoerskosten meetellen.

  Let op!

  U moet van deze extra kosten wel de vergoeding afhalen die u bijvoorbeeld van uw zorgverzekering kreeg.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.