Ik ga naar het buitenland - wat mag ik meenemen in mijn bagage?

Veel dingen mogen wel. Andere niet. En voor sommige dingen moet u misschien iets regelen van tevoren. Omdat ze anders niet door de Douane mogen.

Komt u er niet zelf uit? Onze virtuele assistent helpt u verder

Ga naar onze virtuele assistent

Het maakt niet uit hóe u reist

De douaneregels gelden niet alleen als u met het vliegtuig gaat en handbagage of ruimbagage hebt. Maar ook als u op een andere manier reist. Bijvoorbeeld met uw auto of met de boot.

De regels voor bagage zijn niet in elk land hetzelfde

Bedenk dus vooraf wat u in uw bagage stopt als u op reis gaat. De Douane in het land van uw bestemming weet wat u mag meenemen. En wat u beter thuis kunt laten.

Vaak zijn er extra regels voor dierlijke producten en levensmiddelen. Of voor planten, bloemen, groenten, en fruit. En misschien moet u aangifte doen in het land waar u naartoe gaat, en daar belasting betalen.

Sommige dingen mag u nooit meenemen in uw bagage

Geen drugs natuurlijk of wapens.

Wees ook voorzichtig met het meenemen van medicijnen

Neem een medicijnpaspoort mee. Lees meer bij: Mag ik mijn medicijnen meenemen naar het buitenland?

Neemt u uw huisdier mee in de EU?

Dan hebt u een EU-paspoort nodig. Uw dierenarts kan u hieraan helpen. Die weet ook of uw huisdier een inenting nodig heeft. Of een gezondheidscertificaat, als u reist naar een land buiten de EU.

Reist u de EU uit met € 10.000 of meer?

Of dat bedrag maar dan in een andere valuta? Dan moet u aangifte doen bij de Douane. U hoeft geen belasting te betalen, maar de Douane moet weten dat u het geld bij u hebt. Lees meer hierover bij: Hoeveel geld mag ik meenemen op reis?

Extra regels voor handbagage

Gaat u met het vliegtuig? Dan zijn er niet alleen douaneregels voor uw bagage. Luchthavens zelf hebben ook regels voor handbagage. Sommige spullen mag u bijvoorbeeld niet als handbagage meenemen. Zoals vloeistoffen of scherpe voorwerpen. Kijk op de website van uw luchthaven hoe het zit.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.