Hoeveel geld mag ik meenemen op reis?

Dat mag u natuurlijk zelf weten.

Maar neemt u € 10.000 of meer mee? Of datzelfde bedrag maar dan in dollars of een andere valuta? Lees dan even verder. Want dan moet u meestal aangifte doen bij de Douane.

U hoeft geen belasting over het geld te betalen bij de Douane. Maar de Douane moet weten dat u het geld bij u hebt.

Degene die het geld meeneemt, moet aangifte doen. Het maakt niet uit of het geld van uzelf is of van iemand anders. Reischeques en waardepapieren tellen ook mee.

Kies uw situatie:

 • Ik reis de EU in of uit. En neem € 10.000 of meer mee

  Dan moet u aangifte doen bij de Douane.

  Onder aan de pagina kunt u het aangifteformulier downloaden. U vult dat in en geeft het af bij de Douane in het land waar u de EU binnenkomt of uitgaat.

  Gaat u vanuit Nederland naar een land buiten de EU? En vertrekt u vanaf Schiphol? Doe dan aangifte bij de Douane in vertrekhal 3 (kantoor Tax refund/OB-teruggave). Vertrekt u vanaf een ander vliegveld? Ga dan daar naar de Douane. Let erop dat u aangifte doet vóórdat u door de paspoort- en beveiligingscontrole gaat.

  Komt u van buiten de EU aan in Nederland? Kies dan de 'rode uitgang' als u bij de Douane bent. Dat is de uitgang voor als u goederen hebt aan te geven bij de Douane. U kunt daar dan aangifte doen.

  Voorbeeld

  U vliegt van Tokyo naar Amsterdam met € 15.000 in uw handbagage.

  • Reist u rechtstreeks naar Amsterdam? Zonder overstap? Dan doet u in Amsterdam aangifte.
  • Moet u overstappen in Frankfurt? Dan doet u in Frankfurt aangifte.
  • Hebt u alleen een tussenstop in Frankfurt, en blijft u in het vliegtuig? Dan doet u in Amsterdam aangifte.

  Reist u per boot? Dan kan uw scheepsagent aangifte doen. Doet u het zelf? Lever het aangifteformulier in bij een aangiftepunt van de Douane. De aangiftepunten in Nederland vindt u in de Kantorenlijst Douane.

  Neemt u zowel op de heen- als terugweg € 10.000 of meer mee? Iedere keer dat u de EU in- en uitreist, moet u aangifte doen. Dus zowel op de heen- als terugweg.

 • Ik blijf binnen de EU. En neem € 10.000 of meer mee

  Als u Nederland in- of uitreist, hoeft u geen aangifte te doen bij de Douane in Nederland.

  In andere EU-landen gelden soms andere regels en moet u wel aangifte doen bij de Douane als u dat land binnenkomt of uitgaat. Vraag dat na bij de Douane in het land van uw vertrek of bestemming.

Aangifteformulier downloaden

Aangifteformulier

 

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.