Hoeveel geld mag ik meenemen op reis?

Dat mag u natuurlijk zelf weten.

Maar neemt u geld of andere 'liquide middelen' mee met een waarde van € 10.000 of meer? Dan moet u meestal aangifte doen bij de Douane.

Wat zijn liquide middelen?

Liquide middelen zijn:

 • bankbiljetten of munten die u als betaalmiddel kunt gebruiken
 • waardepapieren, zoals aandelen en obligaties
 • munten met een goudgehalte van ten minste 90%
 • ongemunt goud (zoals klompjes of baren) met een goudgehalte van ten minste 99,5%

Wanneer wij het hierna over 'geld' hebben, bedoelen wij daarmee óók 'liquide middelen'.

Neemt u gouden voorwerpen mee die geen liquide middelen zijn, bijvoorbeeld sieraden? Lees wat u dan moet doen bij Als u van sommige producten veel meeneemt, betaalt u belasting.

Waarde omgerekend € 10.000 of meer?

Bij geld maakt het niet uit of het gaat om euro's of om ander (buitenlands) geld. Belangrijk is of de waarde omgerekend in euro’s € 10.000 of meer is.

Wilt u weten wat de koers is van buitenlands geld? Daar komt u achter met het hulpmiddel Wisselkoers zoeken. Wij gebruiken dezelfde koersen om vast te stellen wat de waarde in euro's is van een bedrag aan buitenlands geld.

Kies uw situatie

 • Ik neem minder dan € 10.000 mee

  Voor een waarde tot en met € 9.999,99 hoeft u geen aangifte te doen.

 • Ik blijf binnen de EU. En neem € 10.000 of meer mee

  Reist u vanuit Nederland direct naar een EU-land ? Of reist u vanuit een EU-land direct naar Nederland? Dan hoeft u niet uit uzelf aangifte te doen bij de Douane in Nederland.

  De Douane kan u wel verplichten een 'kennisgevingsaangifte' te doen van geld en waardevolle goederen met een waarde van € 10.000 of meer. Bijvoorbeeld bij een controle. Maar dat hoort u dan van de Douane. U hoeft geen belasting over het geld te betalen bij de Douane.

  In andere EU-landen gelden soms andere regels en moet u misschien wel aangifte doen bij de Douane als u dat land binnenkomt of uitgaat. Vraag dat na bij de Douane in het EU-land van uw vertrek of bestemming.

 • Ik reis de EU in of uit. En neem € 10.000 of meer mee

  Reist u vanuit Nederland direct naar een land dat géén EU-land is? Of reist u vanuit een niet-EU-land direct naar Nederland? Dan moet u altijd bij de Douane aangifte doen van het geld dat u meeneemt.

  U hoeft géén belasting over het geld te betalen. Maar de Douane moet weten dat u het geld bij u hebt.

  Het maakt niet uit of het geld van uzelf is of van iemand anders. Degene die het geld bij zich heeft, moet aangifte doen. Ook als u het geld voor een ander meeneemt.

  Voorbeeld 1

  U vliegt van Tokyo naar Amsterdam met € 9.000 en $ 8.000 in uw handbagage. De totale waarde van het geld is omgerekend meer dan € 10.000 en dus doet u aangifte.

  Voorbeeld 2

  U vliegt met uw partner van Amsterdam naar New York. U hebt € 12.000 bij u. Uw partner € 5.000. U doet aangifte omdat u meer dan € 10.000 bij u hebt. Uw partner hoeft geen aangifte te doen want het bedrag is minder dan € 10.000.

  Voorbeeld 3

  U vliegt met uw partner van Amsterdam naar Istanboel. Uw partner heeft aan u € 7.000 gegeven en zelf neemt u € 8.000 mee. U hebt alles bij elkaar dus € 15.000 bij u. U moet aangifte doen omdat u meer dan € 10.000 meeneemt.

  Neemt u zowel op de heen- als terugweg € 10.000 of meer mee? Iedere keer dat u de EU in- en uitreist, moet u aangifte doen. Dus zowel op de heen- als terugweg.

  Hoe doet u aangifte van geld en andere liquide middelen?

  U vult het 'Aangifteformulier liquide middelen' in en geeft het af bij de Douane. U kunt ook om dit formulier vragen bij de Douane wanneer u de EU in- of uitreist.

  De Nederlandse Douane accepteert aangifteformulieren die zijn ingevuld in het Nederlands, Frans, Duits en Engels.

  Waar doet u aangifte van geld en andere liquide middelen?

  U doet aangifte bij de Douane op de plaats waar u de EU binnenkomt of verlaat.

  Voorbeeld

  U vliegt van Tokyo naar Amsterdam.

  • Reist u rechtstreeks naar Amsterdam zonder overstap? Dan doet u in Amsterdam aangifte.
  • Moet u overstappen in Frankfurt? Dan doet u in Frankfurt aangifte.

  Het maakt uit hoe u reist: met een vliegtuig, een schip of een auto.

  Lees meer bij Met € 10.000 of meer de EU in of uit – waar doet u aangifte?

  Wat gebeurt er nadat u aangifte hebt gedaan?

  Na uw aangifte krijgt u een bewijs dat u aangifte hebt gedaan.

  Wat gebeurt er met de gegevens van uw aangifte?

  De Nederlandse Douane geeft de gegevens van uw aangifte door aan de Financial Intelligence Unit Nederland (FIU-Nederland).

  Dat doen wij omdat de Europese Unie (EU) op deze manier het witwassen van geld en het financieren van terroristische activiteiten wil aanpakken.

  Hierover vindt u meer informatie op de website van FIU Nederland en de website van de Europese Commissie.

  Wat gebeurt er als u geen aangifte doet?

  Doet u geen aangifte, een onvolledige aangifte of een onjuiste aangifte? Dan kunt u een boete krijgen van minimaal € 1.000. U kunt zelfs een gevangenisstraf krijgen.

  Doet u geen aangifte, terwijl u dat wel zou moeten doen? En mist u daarna door onze controle uw vliegtuig of schip? Dan is de Douane daar niet verantwoordelijk voor.

Aangifteformulier liquide middelen downloaden

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.