Wanneer doe ik aangifte bpm?

Of u aangifte bpm moet doen, hangt af van uw situatie.

In deze situatie hoeft u géén aangifte bpm te doen

Koopt u in Nederland een nieuwe personenauto of een nieuwe motor? Dan hoeft u geen bpm-aangifte te doen. De importeur doet aangifte bpm en betaalt de bpm. Daarna krijgt u het kentekenbewijs en mag u het motorrijtuig gebruiken op de openbare weg.

In deze gevallen moet u wél aangifte bpm doen

U moet aangifte bpm doen in de volgende situaties:

  • U koopt in het buitenland een personenauto of een motor, u laat het motorrijtuig inschrijven in het Nederlandse kentekenregister en u wilt ermee rijden op de openbare weg in Nederland.
  • U koopt in het buitenland een bestelauto, u laat deze bestelauto inschrijven in het Nederlandse kentekenregister en u wilt ermee rijden op de openbare weg in Nederland. Als u voldoet aan de voorwaarden voor de ondernemersregeling bpm hoeft u geen bpm te betalen.
  • U bouwt een bestelauto of ander motorrijtuig om tot personenauto en u wilt ermee rijden op de openbare weg in Nederland.
  • U gebruikt een personenauto, motor of bestelauto met een buitenlands kenteken op de openbare weg in Nederland.
  • U rijdt met een geleende, gehuurde of geleasete personenauto, motor of bestelauto met een buitenlands kenteken op de openbare weg in Nederland. En de duur van het huur- of leasecontract is niet langer dan 4 jaar. U betaalt in dit geval alleen bpm over de huur- of leaseperiode.
  • U hebt de motor van uw personenauto binnen 3 jaar na inschrijving in het kentekenregister zo aangepast of laten aanpassen dat de CO2-uitstoot hoger is dan de CO2-uitstoot waarover belasting is betaald.

Zo doet u aangifte bpm

Maak eerst een afspraak met de RDW om uw motorrijtuig te laten keuren of identificeren. Na de goedkeuring kunt u aangifte bpm doen.

U kunt alleen aangifte doen als u zelf de auto of motor inschrijft bij de RDW. Daarna mag iemand anders uw aangifte doen, maar die persoon moet wel gemachtigd zijn. Vul deze machtiging in op het aangifteformulier.

Aangifte bpm voor particulieren

Aangifte bpm voor ondernemers

Bpm bij gebruikte bestelauto uit Nederland

Bent u particulier en koopt u een gebruikte bestelauto in Nederland die jonger is dan 5 jaar? Of bent u een ondernemer, maar voldoet u niet aan de voorwaarden voor de ondernemersregeling bpm? Dan moet de vorige eigenaar de bpm betalen of hebben betaald. U hoeft dus geen aangifte bpm te doen en geen bpm te betalen.

Aangifte rest-bpm bij bestelauto's

Wilt u aangifte doen van rest-bpm? Gebruik dan het formulier 'Aangifte rest-bpm – Beëindiging ondernemersregeling of gehandicaptenregeling'.

Vrijstelling van bpm

Als u verhuist naar Nederland, als u werkt in het buitenland en in een aantal andere situaties kunt u vrijstelling van bpm aanvragen. U moet bij een verhuizing wel aangifte bpm doen. Kijk of uw situatie in het overzicht van bpm-vrijstellingen staat.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.