Eenmanszaak? Alles over uw btw-identificatienummer en omzetbelastingnummer

Als u een eenmanszaak hebt of zzp'er bent, gebruikt u 2 nummers: uw btw-identificatienummer en uw omzetbelastingnummer (dit heette vroeger het btw-nummer).

Als u ondernemer wordt voor de btw, ontvangt u hierover 2 brieven van ons.

Btw-identificatienummer (btw-id)

Uw btw-identificatienummer vermeldt u op uw facturen en website, of andere communicatiemiddelen. Uw leveranciers en afnemers kunnen dit nummer controleren op de website van de Europese Commissie.

Een btw-identificatienummer ziet er zo uit: landcode NL, 9 cijfers, letter B, en een controlegetal van 2 cijfers. Bijvoorbeeld: NL123456789B01.

Gebruikmaken van het btw-identificatienummer is sinds 1 januari 2020 verplicht.

Omzetbelastingnummer (ob-nummer)

Uw omzetbelastingnummer (voorheen uw btw-nummer) gebruikt u bij contact met de Belastingdienst. Bijvoorbeeld als u ons een brief schrijft, de BelastingTelefoon belt of bij btw-aangiftes.

Een omzetbelastingnummer ziet er zo uit: de 9 cijfers van uw bsn, letter B, 2 cijfers. Bijvoorbeeld: 111234567B01.

Waarom heb ik nu 2 nummers?

In het btw-identificatienummer wordt uw eigen bsn niet meer gebruikt. Hierdoor is uw privacy beter beschermd; bijvoorbeeld als u een factuur naar een klant stuurt.

Omzetbelastingnummer of btw-identificatienummer kwijt?

Uw omzetbelastingnummer en btw-identificatienummer ziet u als u inlogt als ondernemer, bijvoorbeeld als u btw-aangifte doet.

Kijk wat het btw-identificatienummer voor u betekent

 • Ik heb een eenmanszaak
  • Vermeld het btw-identificatienummer op uw communicatiemiddelen. Zoals uw facturen, website en briefpapier.
  • Geef het btw-identificatienummer door aan relaties, zoals uw boekhouder, vaste leveranciers en zakelijke klanten. Zij gebruiken dit nummer bijvoorbeeld als zij de btw naar u verleggen of als zij namens u een factuur uitreiken.
  • Verlegt u zélf de btw naar een andere eenmanszaak in Nederland? Zorg er dan voor dat u de juiste btw-identificatienummers gebruikt: van uzelf én de afnemer.
  • Update uw software als u die gebruikt voor het maken van facturen. Zo zorgt u ervoor dat u het btw-identificatienummer kunt gebruiken.

  U doet geen aangifte

  Hebt u ontheffing van administratieve verplichtingen? Of verricht u uitsluitend vrijgestelde prestaties? Ook dan hebt u een brief met een btw-identificatienummer gekregen. Verstuurt u facturen? Zet uw btw-identificatienummer op uw facturen. U berekent dan geen btw, maar vermeldt wel uw btw-identificatienummer. Gaat u in de toekomst prestaties verrichten die wél belast zijn met btw? Gebruik dan ook het btw-identificatienummer.

 • Ik doe als eenmanszaak ook zaken met het buitenland

  Alleen het btw-identificatienummer van Nederlandse eenmanszaken is veranderd.

  In onze brief staat uw nieuwe btw-identificatienummer. U gebruikt het voor uw zakelijke contacten. Bij 'Ik heb een eenmanszaak' ziet u wat u daarvoor moet regelen. Hierna leest u wat u aanvullend moet regelen voor uw zaken met het buitenland:

  • Gebruikt u het éénloketsysteem? Gebruik uw btw-identificatienummer. Wij zorgen ervoor dat al uw btw-meldingen met het juiste nummer klaarstaan.
  • Vraagt u btw terug uit andere EU-landen, via het Vat Refund-portaal op belastingdienst.nl? Log dan in met de gebruikersnaam die u al hebt. Dat is niet uw btw-identificatienummer, maar uw omzetbelastingnummer, met daarvoor 'NL'. Verzoeken over tijdvakken vanaf 1 januari 2020 worden doorgestuurd onder het nieuwe btw-identificatienummer van uw eenmanszaak. Zorg er dus voor dat de facturen waarvoor u btw terugvraagt ook dat nummer vermelden.
  • Bent u afnemer van prestaties van ondernemers in de EU? Geef uw nieuwe btw-identificatienummer dan snel door aan uw leverancier. Vraag uw leverancier dit nummer te gebruiken (vanaf 1 januari 2020). Dit geldt bijvoorbeeld ook als u diensten afneemt met een verleggingsregeling.

   Krijgt u in 2020 een factuur voor prestaties die uw EU-leverancier al in 2019 heeft verricht? En staat op deze factuur toch uw oude btw-nummer? Dan hoeft u uw leverancier niet te vragen om een factuur met uw nieuwe btw-identificatienummer.

   Levert u prestaties aan ondernemers in de EU? Dan vermeldt u (vanaf 1 januari 2020 verplicht) uw nieuwe btw-identificatienummer op de factuur voor prestaties.
  • Doet u zaken binnen de EU? Dan gebruikt u uw btw-identificatienummer. Dat is niet vrijblijvend. Vanaf 2020 herkent het systeem voor de uitwisseling van btw-informatie (VIES) uw oude nummer niet meer. Wij geven vanaf 2020 uw nieuwe btw-identificatienummer door aan de belastingdienst van andere EU-landen, bijvoorbeeld als zij uw verzoek om teruggaaf behandelen.

  Voert u goederen in en hebt u een zogenoemde vergunning artikel 23? Dan hebt u van ons een nieuwe vergunning met het nieuwe btw-identificatienummer gekregen. Deze nieuwe vergunning gebruikt u (vanaf 1 januari 2020 verplicht).

 • Als u geen eenmanszaak hebt

  Uw btw-nummer heet sinds 1 januari 2020 het omzetbelastingnummer. Dit is het nummer zonder 'NL' ervoor. U gebruikt dit nummer zoals u gewend bent – alleen de naam is veranderd.

  Uw nummer met 'NL' – het btw-identificatienummer – blijft u gebruiken bij het contact met andere ondernemers.

  Doet u zaken met een eenmanszaak in Nederland? Die hebben (sinds 1 januari 2020) ook een btw-identificatienummer. Zorg dat u weet welk nummer dat is. U hebt het bijvoorbeeld nodig als u de btw moet verleggen naar een andere ondernemer in Nederland.

  Let op!
  Bent u een fiscale eenheid? Dan heeft de fiscale eenheid bij vaststelling een btw-identificatienummer gehad. Dit nummer blijft ongewijzigd. Uw omzetbelastingnummer is namelijk hetzelfde nummer zonder 'NL' ervoor.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.