Gebruik vanaf 1 januari 2020 uw nieuwe btw-identificatienummer

Alle eenmanszaken hebben een brief met een nieuw btw-identificatienummer ontvangen van de Belastingdienst. Hebt u een eenmanszaak? Dan gebruikt u dit nieuwe btw-identificatienummer vanaf 1 januari 2020 bij al uw contacten met klanten of leveranciers. U moet het vermelden op uw facturen en website. Staat uw oude nummer nog op brieven of andere communicatiemiddelen? Vervang het dan zo snel mogelijk door uw nieuwe btw-identificatienummer.

Het nieuwe btw-identificatienummer noemen we ook wel: btw-id.

Vuistregel  

Hebt u contact met ons of doet u aangifte omzetbelasting? Gebruik uw omzetbelastingnummer.

Doet u zaken met anderen? Gebruik uw
btw-identificatienummer.


Met het nieuwe btw-identificatienummer is uw privacy beter beschermd

In het nieuwe btw-identificatienummer is uw burgerservicenummer (BSN) niet meer verwerkt. Zo is uw privacy beter beschermd. Het BSN is uw unieke persoonsnummer. Hiermee staat u bijvoorbeeld ingeschreven bij uw gemeente. Uw BSN verandert dan ook niet. 

Het nieuwe btw-identificatienummer ziet er zo uit: landcode NL, 9 cijfers, de letter 'B' en een controlegetal van 2 cijfers. De 9 cijfers hebben niets meer te maken met uw burgerservicenummer. Het controlegetal bestaat uit 2 willekeurige cijfers. 

Dit is een voorbeeld van het nieuwe btw-identificatienummer: NL000099998B57.

Waarom 2 nummers?

Het zijn inderdaad 2 nummers. Maar dit is de snelst mogelijke manier om de privacy van eenmanszaken beter te waarborgen.

Uw btw-nummer wordt uw omzetbelastingnummer

Uw btw-nummer noemen we voortaan het omzetbelastingnummer. Dit nummer blijft u gebruiken bij contact met de Belastingdienst. Bijvoorbeeld als u aangifte omzetbelasting doet, ons een brief schrijft of de BelastingTelefoon belt. Doet u aangifte omzetbelasting via software? Dan moet u altijd het omzetbelastingnummer invullen.

Vult u de btw-aangifte in via 'Inloggen voor ondernemers'? Dan hoeft u uw omzetbelastingnummer niet zelf in te vullen. Dat wordt automatisch voor u gedaan.

Het omzetbelastingnummer ziet er zo uit: uw burgerservicenummer met de toevoeging B01 – of hoger.

Dit is een voorbeeld van het omzetbelastingnummer: 111234567B01.

Kijk wat het nieuwe btw-identificatienummer voor u betekent

 • Ik heb een eenmanszaak

  In de brief die u van ons hebt gekregen, staat uw nieuwe btw-identificatienummer.

  • Vermeld het nieuwe btw-identificatienummer vanaf 1 januari 2020 op uw communicatiemiddelen. Zoals uw facturen, website en briefpapier.
  • Geef het nieuwe btw-identificatienummer door aan relaties, zoals uw boekhouder, vaste leveranciers en zakelijke klanten. Zij gebruiken dit nummer vanaf 2020, bijvoorbeeld als zij de btw naar u verleggen of als zij namens u een factuur uitreiken.
  • Verlegt u zélf de btw naar een andere eenmanszaak in Nederland? Zorg er dan voor dat u de juiste btw-identificatienummers gebruikt: van uzelf én de afnemer.
  • Pas uw software aan als u die gebruikt voor het maken van facturen. Zo zorgt u ervoor dat u het nieuwe btw-identificatienummer kunt gebruiken.

  Nieuwe btw-identificatienummer of omzetbelastingnummer kwijt?

  Bewaar het nieuwe btw-identificatienummer goed. Bent u uw nieuwe btw-identificatienummer toch kwijt? Dan kunt u een kopie van de brief met het nieuwe nummer aanvragen. Dat kan bij de BelastingTelefoon.

  Omzetbelastingnummer kwijt? U ziet dit nummer in het ondernemersportaal, bijvoorbeeld als u btw-aangifte doet.

  U doet geen aangifte

  Hebt u ontheffing van administratieve verplichtingen? Of verricht u uitsluitend vrijgestelde prestaties? Ook dan hebt u een brief met een nieuw btw-identificatienummer gekregen. Verstuurt u facturen? Zet dan vanaf 2020 dit nieuwe nummer op uw facturen. U berekent dan geen btw, maar vermeldt wel uw btw-identificatienummer. Gaat u in de toekomst prestaties verrichten die wél belast zijn met btw? Gebruik dan ook het nieuwe btw-identificatienummer.

 • Ik doe als eenmanszaak ook zaken met het buitenland

  Alleen het btw-identificatienummer van Nederlandse eenmanszaken is veranderd.

  In onze brief staat uw nieuwe btw-identificatienummer. U gebruikt het vanaf 1 januari voor uw zakelijke contacten. Bij 'Ik heb een eenmanszaak' ziet u wat u daarvoor moet regelen. Hierna leest u wat u aanvullend moet regelen voor uw zaken met het buitenland:

  • Gebruikt u de MOSS-regeling? Gebruik vanaf 2020 uw btw-identificatienummer. Wij zorgen ervoor dat al uw MOSS-meldingen met het juiste nummer klaarstaan. U hebt een brief gekregen over het gebruik van uw nieuwe btw-identificatienummer voor de MOSS-regeling.
  • Vraagt u btw terug uit andere EU-landen, via het Vat Refund-portaal op belastingdienst.nl? Log dan in met de gebruikersnaam die u al hebt. Dat is niet uw btw-identificatienummer, maar uw omzetbelastingnummer, met daarvoor 'NL'. Verzoeken over tijdvakken vanaf 1 januari 2020 worden doorgestuurd onder het nieuwe btw-identificatienummer van uw eenmanszaak. Zorg er dus voor dat de facturen waarvoor u btw terugvraagt ook dat nummer vermelden.
  • Bent u afnemer van prestaties van ondernemers in de EU? Geef uw nieuwe btw-identificatienummer dan snel door aan uw leverancier. Vraag uw leverancier dit nummer te gebruiken vanaf 1 januari 2020. Dit geldt bijvoorbeeld ook als u diensten afneemt met een verleggingsregeling.

   Krijgt u in 2020 een factuur voor prestaties die uw EU-leverancier al in 2019 heeft verricht? En staat op deze factuur toch uw oude btw-nummer? Dan hoeft u uw leverancier niet te vragen om een factuur met uw nieuwe btw-identificatienummer.

   Levert u prestaties aan ondernemers in de EU? Dan vermeldt u vanaf 1 januari 2020 uw nieuwe btw-identificatienummer op de factuur voor prestaties.
  • Doet u zaken binnen de EU? Dan gebruikt u vanaf 2020 uw nieuwe btw-identificatienummer. Dat is niet vrijblijvend. Vanaf 2020 herkent het systeem voor de uitwisseling van btw-informatie (VIES) uw oude nummer niet meer. Wij geven vanaf 2020 uw nieuwe btw-identificatienummer door aan de belastingdienst van andere EU-landen, bijvoorbeeld als zij uw verzoek om teruggaaf behandelen.

  Voert u goederen in en hebt u een zogenoemde vergunning artikel 23? Dan hebt u van ons een nieuwe vergunning met het nieuwe btw-identificatienummer gekregen. Deze nieuwe vergunning gebruikt u vanaf 1 januari 2020.


 • Ik heb geen eenmanszaak

  Dan is er bijna niets voor u veranderd.

  Uw btw-nummer noemen we voortaan omzetbelastingnummer. Dit is het nummer zonder 'NL' ervoor. U gebruikt dit nummer zoals u gewend bent – alleen de naam is veranderd.

  Uw nummer met 'NL' – het btw-identificatienummer – blijft u gebruiken bij het contact met andere ondernemers.

  Doet u zaken met een eenmanszaak in Nederland? Die hebben vanaf 1 januari 2020 een nieuw btw-identificatienummer. Zorg dat u weet welk nummer dat is. U hebt het bijvoorbeeld nodig als u de btw moet verleggen naar een andere ondernemer in Nederland.

  Let op!
  Bent u een fiscale eenheid? Dan heeft de fiscale eenheid bij vaststelling een btw-identificatienummer gehad. Dit nummer blijft ongewijzigd. Uw omzetbelastingnummer is namelijk hetzelfde nummer zonder 'NL' ervoor.

De nieuwe kleineondernemersregeling (KOR)

Per 1 januari 2020 is de nieuwe KOR ingegaan. Als u zich hiervoor aanmeldt, doet u geen aangifte omzetbelasting. Als u facturen verstuurt, moet u daarop vanaf 1 januari 2020 uw nieuwe btw-identificatienummer vermelden.

Dit geldt ook als u op 31 december 2019 een ontheffing van administratieve verplichtingen had. Dan doet u automatisch mee aan de nieuwe kleineondernemersregeling. Hierover hebt u bericht gehad.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.