Schrijf uw onderneming in bij de KVK of bij de Belastingdienst

Meestal schrijft u uw bedrijf in bij de Kamer van Koophandel (KVK). Soms meldt u zich alleen aan bij de Belastingdienst.

Inschrijven in het Handelsregister van KVK

Begint u een bedrijf? Schrijf dan uw onderneming in bij KVK. U hoeft uw onderneming dus niet apart bij de Belastingdienst aan te melden. Op de website van de KVK leest u welke stappen u doorloopt.

KVK geeft uw gegevens aan ons door. U krijgt van ons binnen 10 werkdagen bericht over de registratie van uw onderneming in onze administratie. Ook sturen wij u dan uw omzetbelastingnummer en btw-identificatienummer.

Als u zich niet kunt inschrijven bij KVK

In sommige gevallen kunt u uw onderneming niet inschrijven bij KVK en moet u zich bij de Belastingdienst aanmelden. Dit geldt voor:

  • stille maatschappen zonder onderneming
  • informele verenigingen
  • eenmanszaken met activiteiten die volgens het Handelsregister niet gelden als onderneming
  • buitenlandse rechtsvormen zonder vestiging in Nederland
  • open fondsen voor gemene rekening

Gebruik het formulier 'Opgaaf startende onderneming (niet ingeschreven in het Handelsregister)' om u bij de Belastingdienst aan te melden.

Let op!

Is uw omzet per kalenderjaar maximaal € 1.800, bent u niet verplicht uw onderneming aan te melden bij de Kamer van Koophandel en hebt u dit ook niet gedaan, én hebt u geen btw betaald die u in aftrek wilt brengen? Dan bent u niet verplicht u als btw-ondernemer aan te melden bij de Belastingdienst. Meer hierover leest u bij 'Registratiedrempel voor kleine ondernemers'.

Zonnepanelen

Als u zonnepanelen hebt en stroom levert aan uw energieleverancier, bent u ondernemer voor de btw. Of u zich bij ons moet aanmelden als ondernemer en hoe u btw terugvraagt, hangt af van uw situatie als eigenaar van zonnepanelen.

Geef veranderingen door aan KVK of de Belastingdienst

Wijzigingen in uw onderneming kunnen gevolgen hebben voor uw belastingen. Sommige veranderingen meldt u aan KVK. Zij geven die weer door aan ons. Andere wijzigingen past u alleen bij ons aan. Lees hoe u wijzigingen doorgeeft en wat de gevolgen daarvan zijn voor uw belastingen.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.