Schrijf uw onderneming in bij de KVK en soms bij de Belastingdienst

Meestal schrijft u uw bedrijf in bij de Kamer van Koophandel (KVK). Soms meldt u zich alleen aan bij de Belastingdienst.

Inschrijven in het Handelsregister van de KVK

Begint u een bedrijf? Schrijf dan uw onderneming in bij de KVK. U hoeft uw onderneming dus niet apart bij ons aan te melden. Op de website van de KVK leest u welke stappen u doorloopt.

De KVK geeft uw gegevens aan ons door. U krijgt van ons bericht over de registratie van uw onderneming in onze administratie. Ook sturen wij u dan uw omzetbelastingnummer en btw-identificatienummer.

Soms aanmelden bij de Belastingdienst

Soms kunt u uw onderneming niet inschrijven bij de KVK. Dat geldt voor:

  • stille maatschappen zonder onderneming
  • informele verenigingen
  • eenmanszaken met activiteiten die volgens het Handelsregister niet gelden als onderneming
  • buitenlandse rechtsvormen zonder vestiging in Nederland
  • open fondsen voor gemene rekening

In die gevallen moet u zich zelf bij ons aanmelden. Gebruik daarvoor het formulier 'Opgaaf startende onderneming (niet ingeschreven in het Handelsregister)'.

Let op!

Wilt of moet u uw onderneming alleen voor de btw bij de Belastingdienst aanmelden? Als uw omzet per kalenderjaar maximaal € 1.800 is en u hebt geen btw betaald die u in aftrek wilt brengen, dan bent u niet verplicht u als btw-ondernemer aan te melden. Meer hierover leest u bij 'Registratiedrempel voor kleine ondernemers'.

Eigenaren van zonnepanelen: zelf aanmelden bij de Belastingdienst

Als u zonnepanelen hebt en u stroom levert aan uw energieleverancier, bent u ondernemer voor de btw. Of u zich bij ons moet aanmelden als ondernemer en hoe u btw terugvraagt, hangt af van uw situatie als eigenaar van zonnepanelen.

Geef veranderingen door aan de KVK of de Belastingdienst

Wijzigingen in uw onderneming kunnen gevolgen hebben voor uw belastingen. Sommige veranderingen meldt u aan de KVK. Zij geven het weer door aan ons. Andere wijzigingen past u alleen bij ons aan. Lees hoe u wijzigingen doorgeeft en welke gevolgen er zijn voor uw belastingen.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.