Wanneer bent u ondernemer? En wanneer bent u ondernemer voor de btw?

U bent ondernemer als u zelfstandig werkzaamheden uitvoert en daar inkomsten uit hebt. Als u een onderneming start, moet u zich meestal aanmelden bij de Kamer van Koophandel (KVK). De KVK geeft daarna uw gegevens aan ons door. In sommige gevallen kunt u zich níet aanmelden bij de KVK. Dan moet u zelf uw onderneming bij ons aanmelden.

Bij 'Schrijf uw onderneming in' leest u wanneer u zich bij de KVK kunt aanmelden, en wanneer niet. Ook leest u daar hoe u uw onderneming aanmeldt bij de KVK of bij ons.

Nadat wij van de KVK of van u zelf de gegevens over uw onderneming hebben ontvangen, beoordelen wij of u ondernemer bent voor de btw.

Voorwaarden ondernemerschap

Om te beoordelen of u ondernemer bent voor de btw, letten wij op de volgende zaken:

 • Oefent u zelfstandig een bedrijf of beroep uit?
  Als u zelfstandig werkt en u hebt inkomsten, dan bent u meestal ondernemer voor de btw. U kunt ondernemer zijn voor de btw, ongeacht de rechtsvorm die u kiest.
 • Hebt u regelmatig inkomsten?
  U moet regelmatig inkomsten hebben uit uw bedrijf of beroep. Het maakt hierbij niet uit of u winst beoogt of maakt. Mogelijk lijdt u in het begin van uw onderneming zelfs verlies. Ook dan moet u btw betalen over uw omzet.
 • Hebt u inkomsten naast uw werk in vaste dienst?
  Over inkomsten naast uw werk in vaste dienst moet u meestal btw betalen. Bijvoorbeeld als u als stukadoor naast uw vaste baan regelmatig stucwerk doet.
 • Exploiteert u een vermogensbestanddeel of een recht?
  Als u een vermogensbestanddeel of een recht exploiteert, bijvoorbeeld omdat u een pand verhuurt of een vergoeding voor een octrooirecht ontvangt, dan bent u meestal ondernemer voor de btw.

Geen ondernemer voor inkomstenbelasting, wel voor de btw

Het kan zijn dat u geen ondernemer bent voor de inkomstenbelasting, maar wel voor de btw. Bijvoorbeeld als u wel omzet hebt, maar geen of weinig winst maakt.

Verklaring omtrent de hoedanigheid van belastingplichtige

Soms hebt u een verklaring nodig waarin staat dat u ondernemer bent voor de btw. Wij noemen dit een 'Verklaring omtrent de hoedanigheid van belastingplichtige'. U vraagt deze aan bij de BelastingTelefoon. Geef dan de volgende gegevens door:

 • de naam en het adres van de onderneming
 • de aard van het bedrijf
 • het Nederlandse btw-identificatienummer
 • het Nederlandse omzetbelastingnummer
 • in welke taal u de verklaring wilt

Als u het oude btw-nummer, dat gold tot 1 januari 2020, óók op de verklaring wilt ontvangen, moet u hier uitdrukkelijk om vragen. Geeft u dan wel aan voor welk tijdvak u dit extra nummer op de verklaring wilt hebben.

Wij geven deze verklaring alleen af in het Nederlands, Engels, Duits, Frans of Spaans.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.