Wanneer bent u ondernemer? En wanneer bent u ondernemer voor de btw?

U bent ondernemer als u zelfstandig werkzaamheden uitvoert en daar inkomsten uit hebt. Als u een onderneming start, moet u zich meestal inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KVK). Vervolgens wordt beoordeeld of u ondernemer bent voor de btw. Soms hebt u van ons een zogenoemde 'Verklaring omtrent de hoedanigheid van belastingplichtige' nodig om te bewijzen dat u ondernemer bent voor de btw.

Om uw bedrijf in te kunnen schrijven bij de KVK moet u altijd voldoen aan 3 criteria. Let wel op, want deze criteria wijken af van de criteria die de Belastingdienst hanteert om u aan te melden als ondernemer voor de btw.

Criteria van een onderneming voor de KVK

 1. u levert diensten en/of producten.
 2. u vraagt hier meer voor dan de kostprijs: een (commerciƫle) prijs of uurtarief waar u geld aan verdient.
 3. u doet zaken met andere mensen dan alleen vrienden of familie en gaat ook de concurrentie aan met ondernemers die dezelfde of gelijkwaardige diensten of producten verkopen.

Op de website van de KVK vindt u meer informatie over inschrijven bij de KVK.

Voorwaarden ondernemerschap voor de btw

Om te beoordelen of u ondernemer bent voor de btw, letten wij op de volgende zaken:

 • Oefent u zelfstandig een bedrijf of beroep uit?
  Als u zelfstandig werkt en u hebt inkomsten, dan bent u meestal ondernemer voor de btw. U kunt ondernemer zijn voor de btw, ongeacht de rechtsvorm die u kiest.
 • Hebt u regelmatig inkomsten?
  U moet regelmatig inkomsten hebben uit uw bedrijf of beroep. Het maakt hierbij niet uit of u winst beoogt of maakt. Mogelijk lijdt u in het begin van uw onderneming zelfs verlies. Ook dan moet u btw betalen over uw omzet.
 • Hebt u inkomsten naast uw werk in vaste dienst?
  Over inkomsten naast uw werk in vaste dienst moet u meestal btw betalen. Bijvoorbeeld als u als stukadoor naast uw vaste baan regelmatig stucwerk doet.
 • Exploiteert u een vermogensbestanddeel of een recht?
  Als u een vermogensbestanddeel of een recht exploiteert, bijvoorbeeld omdat u een pand verhuurt of een vergoeding voor een octrooirecht ontvangt, dan bent u meestal ondernemer voor de btw.

Administratie bijhouden

Als u ondernemer bent voor de btw, dan moet u meestal een administratie bijhouden.

Geen ondernemer voor inkomstenbelasting, wel voor de btw

Het kan zijn dat u geen ondernemer bent voor de inkomstenbelasting, maar wel voor de btw. Bijvoorbeeld als u wel omzet hebt, maar geen of weinig winst maakt.

Verklaring omtrent de hoedanigheid van belastingplichtige

Soms hebt u een verklaring nodig waarin staat dat u ondernemer bent voor de btw. Wij noemen dit een 'Verklaring omtrent de hoedanigheid van belastingplichtige'. U vraagt deze aan bij de BelastingTelefoon. Geef dan de volgende gegevens door:

 • de naam en het adres van de onderneming
 • de aard van het bedrijf: vermeld de branche of de werkzaamheden van de onderneming
 • het Nederlandse btw-identificatienummer
 • het Nederlandse omzetbelastingnummer
 • in welke taal u de verklaring wilt

Wij geven de verklaring standaard af over de actuele situatie. Hebt u een verklaring nodig over een ander tijdvak? Stuur dan een schriftelijk verzoek naar uw belastingkantoor. In het verzoek zet u de reden waarom u een verklaring over een ander tijdvak nodig hebt.

Op de verklaring staat uw btw-identificatienummer. Wilt u ook een vermelding van uw omzetbelastingnummer op de verklaring omdat een andere lidstaat hierom vraagt? Wij doen dit niet standaard. Stuur daarom een brief naar uw belastingkantoor met een kopie van het verzoek van deze lidstaat.

Wij geven deze verklaring alleen af in het Nederlands, Engels, Duits, Frans of Spaans.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.