Installateurs en leveranciers van zonnepanelen

Sinds 1 januari 2023 is het btw-tarief voor zonnepanelen 0%, als deze geïnstalleerd en geleverd worden op of bij een woning. Dit betekent dat u geen btw rekent voor zonnepanelen op of bij een woning. Lees meer over het 0%-tarief bij Btw-tarief zonnepanelen.

Installeert of levert u zonnepanelen niet op een woning, maar bijvoorbeeld op een bedrijfspand of in een zonnepark? Dan is het btw-tarief op de zonnepanelen 21%.

Zonnepanelen op of bij een woning

Als installateur of leverancier moet u kunnen aantonen dat de zonnepanelen op of bij een woning zijn geïnstalleerd. Dit kan bijvoorbeeld met een screenshot van het adres in BAG (Basisregistratie Adressen en Gebouwen). Maar u kunt ook op een andere manier aantonen dat er sprake is van een woning. Wij kunnen bij een controle de administratie opvragen. Bewaar dit bewijs dus goed, samen met uw lopende administratie.

Wat wij precies bedoelen met ‘op of bij een woning’ leest u bij Btw-tarief zonnepanelen.

Onderaanneming en verlegde btw

Schakelt de hoofdaannemer een onderaannemer in bij de installatie van zonnepanelen? Dan is de verleggingsregeling alleen van toepassing als er sprake is fysieke werkzaamheden aan onroerende zaken. Dat betekent dat bij de installatie van niet-geïntegreerde zonnepanelen door een onderaannemer de verleggingsregeling niet van toepassing is. De onderaannemer brengt dan dus 0% of 21% btw in rekening. Aanpassing van de meterkast valt wél onder fysieke werkzaamheden aan onroerende zaken. Hierop is de verleggingsregeling dus wel van toepassing. De onderaannemer verlegt de btw dan naar de hoofdaannemer. De onderaannemer moet dan ‘btw verlegd’ op de factuur vermelden.

Als er sprake is van de verleggingsregeling, geeft de onderaannemer de omzet in de btw-aangifte aan bij rubriek 1e. De hoofdaannemer geeft in rubriek 2a de verlegde btw aan. Als het 0%-tarief van toepassing is, komt bij de kolom ‘omzetbelasting’ een bedrag van € 0 te staan. Lees meer over de verleggingsregeling bij onderaanneming.

Uitzondering bij geïntegreerde zonnepanelen op nieuwbouwwoningen

Voor de installatie en levering van geïntegreerde zonnepanelen op nieuwbouwwoningen rekent u 0% btw. U levert namelijk niet de nieuwbouwwoning op (waar 21% btw voor geldt), maar u installeert of levert alleen de geïntegreerde zonnepanelen op de woning. En dat is belast met 0% btw.

Levert u niet alleen de geïntegreerde zonnepanelen op, maar ook de nieuwbouwwoning zelf? Dan gaan de zonnepanelen op in de levering van de woning. De installatie en levering van de zonnepanelen zijn dan dus belast met 21% btw, net als de woning.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.