Ik heb al zonnepanelen en begin een eenmanszaak of start als zzp’er

Als u een eenmanszaak begint, of start als zzp’er, dan moet u dat meestal aan ons doorgeven. Misschien bent u al bij ons bekend als btw-ondernemer vanwege uw zonnepanelen. Dan hebt u een btw-identificatienummer van ons gekregen. Kijk hieronder wat voor u van toepassing is.

Weet u niet zeker of u een btw-identificatienummer hebt? Log dan in op Mijn Belastingdienst Zakelijk. Als u een btw-identificatienummer hebt, staat dit onder ‘Omzetbelasting’.

 • Ik heb me nooit aangemeld als zonnepaneelhouder en heb dus geen btw-identificatienummer

  Omdat u start als ondernemer, hebt u misschien een KVK-inschrijving of een btw-identificatienummer nodig. Informeer eerst bij KVK of u zich daar in moet schrijven.

  Moet u zich inschrijven bij KVK?
  Dan krijgen wij uw gegevens van KVK. Daarna sturen wij u de brief ‘Vaststelling belastingplicht’. In die brief geven wij aan of u belastingplichtig voor de btw bent, of dat uw ondernemersactiviteiten zijn vrijgesteld van btw.

  Hoeft u zich niet in te schrijven bij KVK?
  Dan moet u zich misschien zelf bij ons aanmelden als btw-ondernemer. Dit hangt af van uw omzet.

  Is de omzet van uw ondernemersactiviteiten en uw zonnepanelen samen maximaal € 1.800? Dan maakt u automatisch gebruik van de registratiedrempel voor kleine ondernemers. U hoeft dan niets te doen.

  Is uw omzet meer dan € 1.800? Dan moet u zich bij ons aanmelden met het formulier Opgaaf startende onderneming (niet ingeschreven in het handelsregister). Daarna krijgt u van ons de brief ‘Vaststelling belastingplicht’. In die brief geven wij aan of u belastingplichtig voor de btw bent, of dat uw ondernemersactiviteiten zijn vrijgesteld van btw.

  Bent u belastingplichtig voor de btw?
  Dan moet u elk kwartaal btw-aangifte doen. In die aangifte vermeldt u ook de btw die u moet betalen over de stroom die u levert aan uw energiemaatschappij. Voor zonnepanelen op of bij de woning kunt u gebruikmaken van het forfait. Btw-aangifte doen met het forfait is de eenvoudigste manier, want er is dan al berekend hoeveel btw u moet betalen. U mag dit bedrag niet verlagen als u de zonnepanelen pas later in het jaar gaat gebruiken. Voor zonnepanelen met een opwekvermogen van meer dan 15.000 Wattpiek kunt u het forfait niet toepassen. Voor deze panelen moet u de btw altijd zelf berekenen. Ook voor zonnepanelen op bedrijfspanden kunt u het forfait niet toepassen en moet u zelf de btw berekenen.

  In de voorbeeldaangiften vindt u de forfaitbedragen en ziet u hoe u uw aangifte moet invullen. Hier staat ook een voorbeeld voor het zelf berekenen van de verschuldigde btw.

  Zijn uw ondernemersactiviteiten vrijgesteld van btw?
  Het leveren van stroom aan uw energiemaatschappij is een activiteit die is belast met btw. Dat staat los van de beoordeling van uw nieuwe ondernemersactiviteit. Krijgt u na uw aanmelding als ondernemer géén btw-aangiften toegestuurd? Dan moet u een brief sturen naar uw belastingkantoor. Geef in die brief aan dat u naast uw vrijgestelde activiteiten óók een belaste activiteit verricht. Vraag in deze brief om een btw-aangifte.

  Nadat u de bevestiging hebt gekregen dat u btw-aangifte kunt doen, kunt u zich aanmelden voor de kleineondernemersregeling (KOR). De KOR is een vrijstelling voor de btw. U kunt hier gebruik van maken omdat uw omzet van het leveren van energie niet meer dan € 20.000 per jaar is. Lees meer over de KOR en over aanmelden voor de KOR.

  Doet u niet mee aan de KOR? Dan moet u elk kwartaal btw-aangifte doen. Hierin vermeldt u de btw die u moet betalen over de stroom die u levert aan uw energiemaatschappij. Btw-aangifte doen met het forfait is de eenvoudigste manier, want er is dan al berekend hoeveel btw u moet betalen. U mag dit bedrag niet verlagen als u de zonnepanelen pas later in het jaar gaat gebruiken. Voor zonnepanelen met een opwekvermogen van meer dan 15.000 Wattpiek kunt u het forfait niet toepassen. Voor deze panelen moet u de btw altijd zelf berekenen.

  In de voorbeeldaangiften vindt u de forfaitbedragen en ziet u hoe u uw aangifte moet invullen. Hier staat ook een voorbeeld voor het zelf berekenen van de verschuldigde btw.

 • Ik heb al een btw-identificatienummer en doe mee aan de kleineondernemersregeling (KOR)

  Informeer bij KVK of u zich daar in moet schrijven. Stuur ook een brief naar uw belastingkantoor waarin u aangeeft met welke nieuwe ondernemersactiviteit u bent gestart.

  Zolang u meedoet aan de KOR, hoeft u geen btw-aangifte te doen. U brengt geen btw aan uw klanten in rekening, en u kunt geen btw over uw investeringen terugvragen.

  Afmelden voor de KOR
  Is de omzet van uw nieuwe ondernemersactiviteit samen met de omzet van uw zonnepanelen meer dan € 20.000 in 1 kalenderjaar? Dan moet u zich afmelden voor de KOR. Doet u al minstens 3 jaar mee aan de KOR? Dan mag u zich, als u dat wilt, vrijwillig afmelden. Vanaf het moment dat u afgemeld bent voor de KOR, moet u btw-aangifte doen. Niet alleen over uw zakelijke activiteiten, maar ook over de omzet van uw zonnepanelen.

  Voor zonnepanelen op of bij de woning kunt u gebruikmaken van het forfait. Btw-aangifte doen met het forfait is de eenvoudigste manier, want er is dan al berekend hoeveel btw u moet betalen. Dit bedrag geldt per kalenderjaar. U mag het niet verlagen als u pas in de loop van het jaar voor het eerst aangifte gaat doen. Voor zonnepanelen met een opwekvermogen van meer dan 15.000 Wattpiek kunt u het forfait niet toepassen. Voor deze panelen moet u de btw altijd zelf berekenen. Ook voor zonnepanelen op bedrijfspanden kunt u het forfait niet toepassen en moet u zelf de btw berekenen.

  Hoe bereken ik de omzet van mijn zonnepanelen?
  Is het opwekvermogen van uw zonnepanelen maximaal 15.000 Wattpiek? Lees dan bij de voorbeeldaangiften welk forfaitbedrag bij uw zonnepanelen hoort. Uw jaaromzet is dan (100/21) x het forfait.

  Is het opwekvermogen meer dan 15.000 Wattpiek? Dan moet u zelf de btw berekenen. Ook hiervan vindt u een voorbeeld bij de voorbeeldaangiften.

 • Ik heb al een btw-identificatienummer en doe niet mee aan de kleineondernemersregeling (KOR)

  U doet al elk kwartaal btw-aangifte voor uw zonnepanelen.

  Informeer bij KVK of u zich daar in moet schrijven. Stuur ook een brief naar uw belastingkantoor waarin u aangeeft met welke nieuwe ondernemersactiviteit u bent gestart. In de btw-aangifte die u al doet, geeft u ook de bedragen aan van uw nieuwe ondernemersactiviteiten.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.