Ik koop zonnepanelen met 0% btw

Hebt u zonnepanelen gekocht met 0% btw? Of verhuist u naar een bestaande woning met zonnepanelen? Dan moet u in sommige gevallen btw-aangifte doen. Op deze pagina leest u per situatie wat u moet doen.

Met uw zonnepanelen wekt u stroom op. Die stroom gebruikt u voor een deel meteen zelf. Wat u niet gebruikt, levert u terug aan uw energieleverancier. Voor de stroom die u verkoopt krijgt u een vergoeding waarin btw zit. Daarom bent u btw-ondernemer.

Meestal hoeft u niets te doen

U hebt 0% btw betaald. U hoeft zich dus niet bij ons aan te melden om btw terug te vragen. En meestal hoeft u ook geen btw aan ons te betalen. Hieronder ziet u of dat ook voor u geldt. Ga eerst na of u al een btw-identificatienummer hebt.

Bent u zzp'er? Of hebt u een eenmanszaak? Dan hebt u van ons een btw-identificatienummer gekregen. Hebt u ooit eerder zonnepanelen gekocht, en zich toen aangemeld als zonnepaneelhouder? Ook dan hebt u al een btw-identificatienummer.

Weet u niet zeker of u een btw-identificatienummer hebt? Log dan in op Mijn Belastingdienst Zakelijk. Als u een btw-identificatienummer hebt, dan vindt u dit onder 'Omzetbelasting'.

Kies uw situatie

 • Ik heb geen btw-identificatienummer en het opwekvermogen van mijn zonnepanelen is niet meer dan 15.000 Wattpiek

  U hoeft niets te doen.

 • Ik heb geen btw-identificatienummer en het opwekvermogen van mijn zonnepanelen is meer dan 15.000 Wattpiek

  Misschien moet u zich bij ons aanmelden als zonnepaneelhouder en btw-aangifte doen. Dit hangt af van uw jaaromzet. Met jaaromzet bedoelen wij de vergoeding die u in een kalenderjaar van uw energieleverancier krijgt. Bij de voorbeeldaangiften, onder 'Btw afdragen', ziet u bij 'Ik bereken zelf de btw die ik af moet dragen' hoe u uw jaaromzet berekent.

  Is uw jaaromzet maximaal € 1.800?

  Dan maakt u automatisch gebruik van de registratiedrempel voor kleine ondernemers. U hoeft dan niets te doen.

  Is uw jaaromzet meer dan € 1.800?

  Dan moet u zich bij ons aanmelden met het formulier Opgaaf zonnepaneelhouders. Daarna moet u btw-aangifte gaan doen. Bij de voorbeeldaangiften, onder 'Btw afdragen', ziet u bij 'Ik bereken zelf de btw die ik af moet dragen' hoe u de btw-aangifte invult. Omdat u 0% btw hebt betaald, kunt u geen btw terugvragen.

  Op het formulier geeft u aan of u gebruik wilt maken van de kleineondernemersregeling (KOR). De KOR is een btw-vrijstelling. Als u meedoet aan de KOR hoeft u geen btw-aangifte meer te doen. Deelname aan de KOR geldt voor minimaal 3 jaar. In deze periode kunt u geen btw terugvragen. Als, bijvoorbeeld, de KOR voor u ingaat op 1 januari 2025, dan kunt u voor nieuwe investeringen in 2025, 2026 en 2027 geen btw meer terugvragen. Ook niet als u in die periode een eenmanszaak begint of start als zzp'er. Houd hier rekening mee als u kiest voor de KOR.

 • Ik heb al een btw-identificatienummer en ik doe mee aan de kleineondernemersregeling (KOR)

  Bent u zzp'er of hebt u een eenmanszaak? Zolang uw omzet in een kalenderjaar niet meer is dan € 20.000, hoeft u niets te doen.

  Bent u geen zzp'er, en hebt u geen eenmanszaak? Maar hebt u zich voor een eerdere aankoop van zonnepanelen als zonnepaneelhouder bij ons aangemeld, en toen gekozen voor de KOR? Ook dan hoeft u niets te doen.
 • Ik ben zzp'er of heb een eenmanszaak en doe btw-aangifte

  U moet btw betalen over de energie die u teruglevert aan uw energiemaatschappij. Omdat de zonnepanelen op of bij uw woning zijn geïnstalleerd, mag u waarschijnlijk gebruikmaken van het forfait. Het forfait is een vooraf vastgesteld bedrag. Btw-aangifte doen met het forfait is de eenvoudigste manier, want er is dan al berekend hoeveel btw u moet betalen. U mag dit bedrag niet verlagen als u de zonnepanelen pas later in het jaar gaat gebruiken.

  Voor zonnepanelen met een opwekvermogen van meer dan 15.000 Wattpiek kunt u het forfait niet toepassen. Voor deze panelen moet u de btw altijd zelf berekenen. U telt de verschuldigde btw van de energie van uw zonnepanelen op bij de btw van uw ondernemersactiviteiten.

  In de voorbeeldaangiften vindt u de forfaitbedragen en ziet u hoe u uw aangifte moet invullen. Hier staat ook een voorbeeld voor het zelf berekenen van de verschuldigde btw.
 • Ik ben zzp'er of heb een eenmanszaak, ik verricht alleen vrijgestelde activiteiten en doe daarom geen btw-aangifte

  Schrijf een brief naar uw belastingkantoor. Deze brief bevat de volgende informatie:

  - de mededeling dat u naast vrijgestelde activiteiten óók een belaste activiteit verricht, namelijk het terugleveren van stroom aan uw energieleverancier
  - de datum waarop uw zonnepanelen zijn geplaatst
  - de datum die op de factuur van uw zonnepanelen staat
  - uw verzoek om uitreiking van een btw-aangifte, zodat u btw-aangifte kunt doen

  Nadat u de bevestiging hebt gekregen dat u btw-aangifte kunt doen, kunt u zich aanmelden voor de kleineondernemersregeling (KOR). De KOR is een vrijstelling voor de btw. U kunt hier gebruik van maken omdat uw omzet van het leveren van energie niet meer dan € 20.000 per jaar is. Lees meer over de KOR en over aanmelden voor de KOR.

  Doet u niet mee aan de KOR? Dan moet elk kwartaal btw-aangifte doen. Hierin vermeldt u de btw die u moet betalen over de stroom die u levert aan uw energiemaatschappij. Btw-aangifte doen met het forfait is de eenvoudigste manier, want er is dan al berekend hoeveel btw u moet betalen. U mag dit bedrag niet verlagen als u de zonnepanelen pas later in het jaar gaat gebruiken.


  Voor zonnepanelen met een opwekvermogen van meer dan 15.000 Wattpiek kunt u het forfait niet toepassen. Voor deze panelen moet u de btw altijd zelf berekenen.

  In de voorbeeldaangiften vindt u de forfaitbedragen en ziet u hoe u uw aangifte moet invullen. Hier staat ook een voorbeeld voor het zelf berekenen van de verschuldigde btw.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.