Hoe vraag ik een douanevergunning aan?

De meeste vergunningen vraagt u aan met een aanvraagformulier dat u kunt downloaden op onze website. Gaat het om een vergunning die in meer dan 1 lidstaat geldig is? Dan moet u die vanaf 1 mei 2019 aanvragen in het EU Trader Portal.

Vergunning aanvragen met een aanvraagformulier

Vul het formulier volledig in en stuur het per post naar ons op. U kunt de formulieren helaas nog niet digitaal naar ons sturen.

Tip

Vaak staat in het aanvraagformulier dat u ook een andere vergunning nodig hebt. Bijvoorbeeld een 'Vergunning doorlopende zekerheid' of een 'Registratie elektronisch berichtenverkeer'. Vraag die dan ook direct aan. Anders duurt het langer voor alles geregeld is.

Meestal krijgt u uw vergunning binnen 90 dagen

Sommige vergunningen eerder. Voor een douane-entrepot alleen in Nederland, is de termijn 60 dagen. En voor andere bijzondere regelingen waarbij alleen Nederland betrokken is, 30 dagen. Dat geldt voor vergunningen voor:

  • actieve veredeling
  • passieve veredeling
  • bijzondere bestemming
  • tijdelijke invoer

Vergunning aanvragen in het EU Trader Portal

Grensoverschrijdende vergunningen vraagt u vanaf 1 mei 2019 aan in het EU Trader Portal. Behalve als u een eenmanszaak hebt, of als uw onderneming een hoofdvestiging heeft buiten het douanegebied van de Unie. Dan gebruikt u nog het aanvraagformulier.

Een grensoverschrijdende vergunning krijgt u meestal binnen 120 dagen.

Overzicht douanevergunningen

Er zijn nogal wat vergunningen, u vindt ze in ons overzicht. Gaat het om een vergunning die geldig is in meer lidstaten – een zogenoemde grensoverschrijdende vergunning? Dan vraagt u die vanaf 1 mei 2019 aan via het EU Trader Portal. Voor deze vergunningen ziet u in ons overzicht een link naar het EU Trader Portal.

Als het niet gaat om een grensoverschrijdende vergunning gebruikt u de link naar het aanvraagformulier. Die link gebruikt u ook als u een eenmanszaak hebt, of als uw onderneming een hoofdvestiging heeft buiten het douanegebied van de Unie.

Hulp nodig bij het aanvragen van een vergunning?

De meeste aanvragen voor een vergunning hebben een toelichting bij de vragen. Wilt u meer weten over de wet- en regelgeving? Kijk dan in de handboeken van de Douane.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.