Hoe vraag ik een douanevergunning aan?

Gaat het om een vergunning die in meer dan 1 lidstaat geldig is? Dan moet u die vanaf 1 mei 2019 aanvragen in het EU Trader Portal. Gaat het om een AEO-vergunning of Bindende Tariefinlichting? Die vraagt u vanaf 1 oktober 2019 aan in het EU Customs Trader Portal.

In ons Overzicht douanevergunningen ziet u precies wanneer u het portaal gebruikt voor uw aanvraag. Hebt u een eenmanszaak? Dan gebruikt u nog het aanvraagformulier voor uw vergunning of Bindende Tariefinlichting. Gebruik ook het aanvraagformulier als u een Bindende Tariefinlichting aanvraagt voor een niet-Nederlands EORI-nummer.

Vergunning aanvragen met een aanvraagformulier

Vul het formulier volledig in en stuur het per post naar ons op. U kunt de formulieren helaas nog niet digitaal naar ons sturen.

Tip

Vaak staat in het aanvraagformulier dat u ook een andere vergunning nodig hebt. Bijvoorbeeld een 'Vergunning doorlopende zekerheid' of een 'Registratie elektronisch berichtenverkeer'. Vraag die dan ook direct aan. Anders duurt het langer voor alles geregeld is.

Meestal krijgt u uw vergunning binnen 90 dagen

Sommige vergunningen eerder. Voor een douane-entrepot alleen in Nederland, is de termijn 60 dagen. En voor andere bijzondere regelingen waarbij alleen Nederland betrokken is, 30 dagen. Dat geldt voor vergunningen voor:

  • actieve veredeling
  • passieve veredeling
  • bijzondere bestemming
  • tijdelijke invoer

Vergunning aanvragen in de EU-portalen

Grensoverschrijdende vergunningen vraagt u aan in het EU Trader Portal. Voor uw AEO-vergunning gebruikt u vanaf 1 oktober 2019 het EU Customs Trader Portal. Hebt u een eenmanszaak, of een hoofdvestiging buiten het douanegebied van de Unie? Dan gebruikt u nog het aanvraagformulier.

Een grensoverschrijdende vergunning krijgt u meestal binnen 120 dagen.

Overzicht douanevergunningen

Er zijn nogal wat vergunningen, u vindt ze in ons overzicht. Gaat het om een vergunning die geldig is in meer lidstaten – een zogenoemde grensoverschrijdende vergunning? Dan vraagt u die aan via het EU Trader Portal. Voor deze vergunningen ziet u in ons overzicht een link naar dat portaal. Gaat het om een AEO-vergunning? Dan ziet u een link naar het EU Customs Trader Portal. Gebruik de link naar het aanvraagformulier als het om andere vergunningen gaat. 

Hebt u een eenmanszaak, of een hoofdvestiging buiten het douanegebied van de Unie? Gebruik dan ook de link naar het aanvraagformulier.

Hulp nodig bij het aanvragen van een vergunning?

De meeste aanvragen voor een vergunning hebben een toelichting bij de vragen. Wilt u meer weten over de wet- en regelgeving? Kijk dan in de handboeken van de Douane.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.