E-commerce - aangifte doen bij de Douane

Bent u e-commerce ondernemer en levert u goederen van buiten de EU aan consumenten? Dan moet u sinds 1 juli 2021 elektronisch invoeraangifte doen voor zendingen met een waarde van maximaal € 150. Hiervoor bestaan verschillende mogelijkheden.

E-commerceleveringen uit het Verenigd Koninkrijk (VK) gaat u óók op een andere manier aangeven.

Let op!

Voor zendingen boven de € 150 blijft u DMS of AGS, Venue, GPA of SPA gebruiken. Gaat het niet om zendingen aan particulieren? Gebruik dan DMS of AGS.

Aangifte doen voor leveringen uit het VK

Gaat het om een zending uit het VK waarvoor u alleen btw moet betalen? Die kunt u in Venue aangeven. Vanaf 1 januari 2023 gaat u voor deze zendingen het nieuwe aangiftesysteem DECO gebruiken.

Gebruikt u voor zendingen uit het VK de 'Invoerregeling' voor het aangeven van btw? Dan doet u aangifte met DECO. Als u de Invoerregeling gebruikt, krijgt u een invoerregelingsnummer dat u vermeldt in de aangifte. U leest meer over de Invoerregeling bij E-commerce - kijk wat er voor de btw verandert bij uw douanezaken.

Alles over de wijzigingen voor aangifte doen leest u in ons 'Whitepaper e-commerce - kijk wat er verandert voor uw douanezaken'. U vindt hierin ook een overzicht van de aangiftesystemen die u moet gebruiken.

Aangifte doen voor leveringen uit andere landen buiten de EU

Gaat het niet om een zending uit het VK, maar om andere zendingen van buiten de EU met een waarde van maximaal € 150, waarvoor een vrijstelling van douanerechten wordt geclaimd op grond van artikel 23 of 25 Verordening (EU) 1186/2009? En gelden er voor die zendingen geen verboden en beperkingen bij invoer? Dan geeft u die sinds 1 juli 2021 ook aan met DECO.

DMS of AGS, Venue, GPA en SPA kunt u sinds 1 juli 2021 niet meer gebruiken voor deze zendingen.

Gebruikt u voor e-commerce de 'Invoerregeling' voor het aangeven van btw? Dan krijgt u een invoerregelingsnummer dat u vermeldt in de aangifte die u doet met DECO. U leest meer over de Invoerregeling bij E-commerce - kijk wat er voor de btw verandert bij uw douanezaken.

Alles over de wijzigingen voor aangifte doen leest u in ons whitepaper. U vindt hierin ook een overzicht van de aangiftesystemen die u moet gebruiken.

Meer weten?

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.