Ik heb een partner en krijg een erfenis - hoe zit dat met de erfbelasting?

U bent partners voor de erfbelasting als u getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt of als u samenwoont en voldoet aan een aantal voorwaarden.

Partners zien wij als 1 persoon voor de berekening van de erfbelasting. Dat heeft gevolgen voor de vrijstelling die u krijgt en de erfbelasting die u moet betalen. We leggen uit hoe het zit.

Kies uw situatie:

 • Ik ben getrouwd of heb een geregistreerde partner

  U bent partners voor de erfbelasting als u getrouwd bent of als u een geregistreerd partnerschap bent aangegaan. Dit geldt ook als u gescheiden van elkaar leeft.

  Krijgt u allebei een erfenis uit de nalatenschap van een overledene? Dan tellen wij de waarde van deze erfenissen bij elkaar op. Van het totaal trekken wij 1 keer de vrijstelling af. Voor de berekening van de erfbelasting zien wij u namelijk als 1 persoon.

  Leeft u gescheiden van tafel en bed?

  En hebt u een scheiding van tafel en bed aangevraagd bij de rechtbank? Dan bent u voor de erfbelasting geen partners meer. U hebt dan allebei recht op de vrijstelling en wij berekenen de erfbelasting voor u afzonderlijk.

  Meer informatie

 • Ik woon samen

  Woont u samen? Dan bent u partners voor de erfbelasting als u voorafgaand aan het overlijden minstens 6 maanden voldoet aan de volgende voorwaarden:

  • U hebt een notarieel samenlevingscontract.
   Dit is een door de notaris opgemaakt samenlevingscontract met een wederzijdse zorgverplichting.
  • U bent allebei meerderjarig.
  • U staat allebei op hetzelfde adres ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP) of een vergelijkbare administratie buiten Nederland.
  • U en uw partner zijn geen bloedverwanten in de rechte lijn. Bloedverwanten in de rechte lijn zijn bijvoorbeeld een vader en zijn dochter en een grootmoeder en haar kleinzoon.
  • Er is geen andere persoon die voor de erfbelasting uw partner is.

  Voldoet u aan alle voorwaarden voor samenwonenden, maar hebt u geen notarieel samenlevingscontract? Dan bent u toch partner voor de erfbelasting als u allebei minimaal 5 jaar op hetzelfde adres staat ingeschreven.

  Woonde u eerder samen, maar staat u niet meer ingeschreven op hetzelfde adres? En is het samenwonen tegen u wil beĆ«indigd? Bijvoorbeeld door een opname van 1 van beiden in een verpleeghuis of een kliniek? Dan blijft u partner voor de erfbelasting.

  Wat betekent dit voor u?

  Bent u partners voor de erfbelasting en krijgt u allebei een erfenis uit de nalatenschap van een overledene? Dan tellen wij de waarde van deze erfenissen bij elkaar op. Van het totaal trekken wij 1 keer de vrijstelling af. Voor de berekening van de erfbelasting zien wij u namelijk als 1 persoon.

  Bent u geen partners voor de erfbelasting? Dan hebt u allebei recht op de vrijstelling. Wij berekenen de erfbelasting voor u afzonderlijk.

  Meer informatie

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.