Kan ik alvast erfbelasting betalen via een voorlopige aanslag?

Ja, dat kan. Een voorlopige aanslag erfbelasting aanvragen heeft zin als u verwacht dat u erfbelasting moet betalen en het waarschijnlijk niet lukt om aangifte te doen binnen de inlevertermijn. Bijvoorbeeld omdat u nog niet alle gegevens van de aangifte hebt. Door het aanvragen van een voorlopige aanslag kunt u alvast erfbelasting betalen en belastingrente beperken of voorkomen.

Bepaal eerst of u belastingrente moet betalen

Voor overlijdens van 1 januari 2017 tot en met 31 december 2020 berekenen wij geen belastingrente.

Krijgt u een erfenis vanwege een overlijden in 2021 of later en moet u aangifte erfbelasting doen? Dan betaalt u géén belastingrente als de aangifte binnen 8 maanden na de overlijdensdatum bij ons binnen is en in 1 keer goed.

Wij berekenen minder of geen belastingrente als wij binnen 8 maanden een aanvraag voor een voorlopige aanslag hebben ontvangen.

Wilt u een voorlopige aanslag aanvragen?

Dat kan met het formulier Aanvragen of wijzigen voorlopige aanslag erfbelasting (pdf). Houd er wel rekening mee dat u maximaal 2 keer een voorlopige aanslag erfbelasting kunt aanvragen of wijzigen.

U kunt de aanvraag doen voor meerdere erfgenamen

U kunt voor meerdere erfgenamen een aanvraag doen als u door hen gemachtigd bent. De executeur heeft geen machtiging nodig. Per erfgenaam geeft u aan over welk bedrag er vermoedelijk erfbelasting moet worden betaald. U kunt ook aangeven naar wie wij de voorlopige aanslagen moeten sturen.

Na ontvangst van uw verzoek om een voorlopige aanslag, krijgt u binnen 8 weken een reactie van ons.

Let op!

U moet het bedrag van de voorlopige aanslag erfbelasting betalen binnen 6 weken nadat u die ontvangen hebt.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.