Ik ben geen Nederlander - kan ik huurtoeslag krijgen?

Woont u in Nederland en hebt u een andere nationaliteit? Als u in een huurhuis woont, kunt u misschien huurtoeslag krijgen. Deze toeslag krijgt u van de Nederlandse overheid.

Check uw situatie

 • Ik woon alleen in Nederland

  U kunt huurtoeslag krijgen. Maar soms hebt u met extra regels te maken.

  Hebt u de nationaliteit van een EU-land of van Liechtenstein, Noorwegen, IJsland of Zwitserland?

  U hebt geen verblijfsvergunning nodig, maar u moet wel een geldige verblijfsstatus hebben. Wij krijgen van de gemeente door of dat zo is. Zie voor meer informatie de website van de IND. Daarnaast moet u aan de overige voorwaarden voldoen om huurtoeslag te krijgen.

  Hebt u een andere nationaliteit?

  U kunt alleen toeslag krijgen als u een geldige verblijfsvergunning hebt die recht geeft op toeslagen. Zie voor meer informatie de website van de IND. Daarnaast moet u aan de overige voorwaarden voldoen om huurtoeslag te krijgen.

  Tip

  Krijgt u toeslag en verloopt uw vergunning? Vraag op tijd verlenging van de vergunning aan zodat u recht op toeslag houdt.

  Huurtoeslag kunt u zelf aanvragen met Mijn toeslagen

  Dat kan zodra u staat ingeschreven bij de gemeente. Kijk stap voor stap hoe u huurtoeslag aanvraagt.

 • Ik woon met een partner, kind of een andere medebewoner in Nederland

  U kunt huurtoeslag krijgen. Maar soms hebt u met extra regels te maken.

  Hebben u en de andere bewoners de nationaliteit van een EU-land of van Liechtenstein, Noorwegen, IJsland of Zwitserland?

  U en uw partner hebben geen verblijfsvergunning nodig, maar moeten wel een geldige verblijfsstatus hebben. Dit geldt ook voor medebewoners van 18 jaar of ouder. Wij krijgen van de gemeente door of dat zo is. Zie voor meer informatie de website van de IND. Daarnaast moeten u en uw partner aan de voorwaarden voldoen om huurtoeslag te krijgen. Hebt u, uw partner of uw medebewoner een andere nationaliteit dan van een EU-land, Liechtenstein, Noorwegen, IJsland of Zwitserland? Kijk dan bij het kopje ‘Hebben u en de andere bewoners een andere nationaliteit?’

  Hebben u en de andere bewoners een andere nationaliteit?

  Dan kunt u alleen huurtoeslag krijgen als u en uw toeslagpartner een geldige verblijfsvergunning hebben die recht geeft op toeslagen. Dit geldt ook voor medebewoners van 18 jaar of ouder. Zie voor meer informatie de website van de IND. Daarnaast moeten u en uw partner aan de overige voorwaarden voldoen om huurtoeslag te krijgen. Hebt u, uw partner of uw medebewoner de nationaliteit van een EU-land of van Liechtenstein, Noorwegen, IJsland of Zwitserland? Kijk dan bij het kopje ‘Hebben u en de andere bewoners de nationaliteit van een EU-land of van Liechtenstein, Noorwegen, IJsland of Zwitserland?’

  Heeft uw partner of medebewoner van 18 jaar of ouder nog geen geldige verblijfsvergunning? In deze situaties kunt u toch toeslag krijgen:
  • Uw partner of medebewoner wacht op een beslissing op een aanvraag voor een verblijfsvergunning.
  • Uw partner of medebewoner is tegen de afwijzing van een verblijfsvergunning in bezwaar of beroep gegaan en mag de uitspraak afwachten in Nederland.
  • Uw medebewoner is jonger dan 18 jaar.
  Tip

  Krijgt u toeslag en verloopt uw vergunning of die van uw partner of medebewoner? Vraag op tijd verlenging van de vergunning aan zodat u recht op toeslag houdt.

  Huurtoeslag kunt u zelf aanvragen met Mijn toeslagen

  Dat kan zodra u, uw partner en andere medebewoners staan ingeschreven bij de gemeente. Kijk stap voor stap hoe u huurtoeslag aanvraagt.

Woont u niet in Nederland? Dan kunt u geen huurtoeslag krijgen.

Bent u vluchteling uit Oekraïne?

Dan werkt het anders. Lees wat de regels voor Oekraïners zijn.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.