Wanneer is iemand mijn medebewoner voor de huurtoeslag?

Iedereen met wie u in 1 huis woont én op hetzelfde adres is ingeschreven bij de gemeente, telt als medebewoner. Bijvoorbeeld uw kind, een ouder, huisgenoot of iemand anders die bij u woont. Uw toeslagpartner is géén medebewoner.

Heeft uw medebewoner inkomen of vermogen?

Dat telt meestal mee bij het berekenen van uw huurtoeslag. Lees meer bij:

Vanaf welk moment telt iemand mee als mijn medebewoner?

Degene die bij u in huis komt wonen moet zich zo snel mogelijk bij de gemeente in laten schrijven op uw adres. Wij tellen iemand mee als medebewoner vanaf de 1e van de maand nadat deze persoon op uw adres staat ingeschreven. Of vanaf de datum van inschrijving als dat de 1e van de maand was.

Voorbeelden

Uw medebewoner staat vanaf 1 juli op uw adres ingeschreven. Wij tellen deze persoon dan vanaf 1 juli mee voor de huurtoeslag.

Uw medebewoner staat vanaf 4 mei op uw adres ingeschreven. Wij tellen deze persoon dan vanaf 1 juni mee voor de huurtoeslag.

Bewoners die niet meetellen voor de huurtoeslag

Sommige bewoners tellen niet mee. Dit zijn:

Onderhuurders

Een onderhuurder is iemand die een deel van de woning huurt waarin u zelf woont. Het inkomen en vermogen van onderhuurders telt niet mee voor de huurtoeslag. Ook gezinsleden van de onderhuurder tellen we niet mee. De onderhuur moet vastgelegd zijn in een huurcontract. Uw (schoon)ouder, kind, schoonzoon of schoondochter kunnen nooit onderhuurder zijn.

Iemand die uw adres als postadres gebruikt

Staat iemand op uw adres ingeschreven bij de gemeente, maar is dat alleen als postadres? Dan is die persoon niet uw medebewoner.

Vluchtelingen uit Oekraïne

Hebt u een vluchteling uit Oekraïne in huis en krijgt deze persoon tijdelijke bescherming in Nederland? Dan telt deze persoon niét mee als uw medebewoner. Deze uitzondering geldt in ieder geval tot 4 maart 2025.

Na 4 maart 2024 vervalt de tijdelijke bescherming voor sommige vluchtelingen

Heeft uw medebewoner van de IND een brief gekregen dat de tijdelijke bescherming na 4 maart stopt? Dan telt uw medebewoner na deze datum wél mee voor de huurtoeslag. Dit geldt voor de meeste mensen die met een tijdelijke verblijfsvergunning in Oekraïne woonden. Lees op rijksoverheid.nl meer over deze verandering.

Iemand is meegeteld als medebewoner, maar dat klopt niet

Hebben we iemand meegeteld als uw medebewoner, maar bent u het daar niet mee eens?
Bel dan de BelastingTelefoon, dan zoeken we het voor u uit.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.