Ik ben klaar met mijn traject naar werk - kan ik nog kinderopvangtoeslag krijgen?

Lukt het niet meteen om aan de slag te gaan? En gaat u ook geen opleiding doen? Dan hebt u geen recht meer op kinderopvangtoeslag.

Maar misschien hebt u nog even de tijd om uit te vinden wat u wilt gaan doen. Want de kans bestaat dat u nog niet-gebruikte opvanguren mag opmaken. Pas daarna moet u uw toeslag stopzetten.

Doe daarom het volgende zodra u stopt met uw traject naar werk.

Volg de stappen

 1. Geef door dat u geen traject naar werk meer volgt

  Geef uw nieuwe situatie zo snel mogelijk door. Dat kan met de app Toeslagen of met Mijn toeslagen. Doe dat uiterlijk binnen 4 weken nadat het traject is gestopt.

  Doorgeven met Mijn toeslagen doet u dat zo:

  1. Log in op Mijn toeslagen.
  2. Typ in het zoekvenster ‘traject’.
  3. Kies ‘Ik volg geen traject naar werk, een opleiding of een inburgeringscursus meer’.
   Beantwoord de vragen.

  Tip

  Check ook uw inkomen in Mijn toeslagen. En pas het meteen aan als het niet meer klopt. Zo voorkomt u dat u toeslag moet terugbetalen. Of dat u juist te weinig krijgt.

 2. Maak uw ongebruikte opvanguren op

  Reken zelf uit hoeveel opvanguren u nog over hebt. Voor iedere maand waarin u dit jaar het traject volgde, kunt u per kind maximaal 230 opvanguren kinderopvangtoeslag krijgen. Hebt u minder uren gebruikt? De uren die u over hebt, mag u nog tot het einde van het jaar opmaken.

  Voorbeeld

  U doet een re-integratietraject waarmee u in september klaar bent. Uw kind gaat 180 uur per maand naar de opvang. U kunt voor maximaal 230 opvanguren per maand kinderopvangtoeslag krijgen. U hebt dus 50 uur per maand over. Van januari tot en met augustus is dat in totaal 400 uur. Deze uren mag u dus nog tot het einde van het jaar gebruiken voor kinderopvang.

 3. Stop uw kinderopvangtoeslag zodra uw opvanguren op zijn

  Zijn alle opvanguren op? Dan moet u zelf uw kinderopvangtoeslag stopzetten met de app Toeslagen of met Mijn toeslagen.

  Zijn de uren aan het einde van het jaar nog niet allemaal op? U hoeft dan niet zelf uw toeslag stop te zetten. Uw kinderopvangtoeslag stopt automatisch volgend jaar.

Gaat u toch snel aan de slag?

Of begint u een opleiding of een inburgeringscursus? U hoeft uw kinderopvangtoeslag dan niet stop te zetten. Geef wel binnen 4 weken uw nieuwe situatie aan ons door. Dat kan met de app Toeslagen of met Mijn toeslagen. Doorgeven met Mijn toeslagen doet u zo:

 1. Log in op Mijn toeslagen.
 2. Typ ‘werken’ in het zoekvenster.
 3. Kies ‘Ik of mijn partner gaat weer werken’ of ‘Ik volg een traject naar werk, een opleiding of een inburgeringscursus’.
 4. Beantwoord de vragen. Bijvoorbeeld over uw nieuwe jaarinkomen.

Hierna passen we uw toeslag aan. Als u meer inkomen hebt, krijgt u misschien minder toeslag.

Stopt u met een traject en gaat u een ander traject naar werk doen? Dan hoeft u niets aan ons door te geven.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.