Beperking hypotheekrenteaftrek als u een hoog inkomen hebt

Is uw inkomen uit werk en woning in 2022 hoger dan € 69.398? Of in 2021 hoger dan € 68.507? Dan krijgt u minder aftrek voor de rente en kosten van uw eigen woning. Dat komt door de 'tariefsaanpassing' in de hoogste belastingschijf.

Het percentage van de tariefsaanpassing is in 2022 9,5%. Door de aanpassing wordt in 2022 in de hoogste belastingschijf de aftrek van de hypotheekrente beperkt tot 40%. In 2021 was dat 43%.

De tariefsaanpassing geldt niet alleen voor de hypotheekrente. Maar ook voor alle andere aftrekbare kosten voor uw eigen woning. Zoals periodieke betalingen voor erfpacht en notaris- en advieskosten voor het afsluiten van de hypotheek.

Uw belastingaftrek wordt vanzelf berekend

Bij het invullen van uw belastingaangifte wordt automatisch berekend wat uw aftrek is, en wat de correctie daarop is. Dat hoeft u niet zelf te doen.

Ook op uw aanslag ziet u bij 'tariefsaanpassing' hoeveel minder aftrek u krijgt.

U krijgt jaarlijks minder aftrek voor uw eigen woning

Jaarlijks wordt het tarief voor de aftrek voor de eigen woning verminderd. Totdat u in 2023 de rente en kosten van de eigen woning nog maar kunt aftrekken tegen een belastingtarief van 37,05% (het werkelijke percentage kan dan iets afwijken).

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.