Hoe doe ik aangifte inkomstenbelasting voor een overledene?

Na een overlijden komt er veel op u af. U moet een hoop regelen, zoals de aangifte inkomstenbelasting. Wij helpen u graag op weg.

Kies uw situatie:

 • Ik wil belastingaangifte doen voor iemand die is overleden

  Wacht tot u bericht van ons krijgt

  Als u aangifte inkomstenbelasting moet doen voor het jaar waarin de persoon is overleden, sturen wij een brief en een aangifteformulier over het jaar van overlijden: het papieren aangifteformulier F. We sturen dit samen naar het correspondentieadres dat we gebruiken voor contact met de nabestaanden.

  U ontvangt het aangifteformulier F meestal binnen 5 maanden na overlijden

  Wilt u al eerder aangifte inkomstenbelasting voor de overledene doen? Of hebt u na 5 maanden geen aangifteformulier van ons ontvangen, maar verwacht u wel dat de overledene belasting terugkrijgt of moet betalen? Vraag dan het aangifteformulier F aan via het keuzemenu bij de BelastingTelefoon voor nabestaanden: 0800 - 235 83 54.

  Was het overlijden in het 1e kwartaal van het jaar? Dan kan het iets langer duren dan 5 maanden voordat u een aangifteformulier krijgt. Dit komt doordat het aangifteformulier F vanaf juli beschikbaar is.

  Online aangifte doen met een nabestaandenmachtiging

  Met een nabestaandenmachtiging kunt u online aangifte doen voor de overledene. De vooraf ingevulde aangifte over het jaar van overlijden staat klaar vanaf 1 maart na het jaar van overlijden. U kunt met de machtiging ook aangifte doen over eerdere jaren. Lees hier hoe u de nabestaandenmachtiging aanvraagt.

  Aangifte doen met de DigiD van de overledene is niet mogelijk.

  Aangifte doen over eerdere jaren op papier doet u met het aangifteformulier P

  Moet er voor de overledene aangifte worden gedaan voor een eerder jaar dan het jaar van overlijden? En wilt u dit op papier doen? Dan gebruikt u het papieren aangifteformulier P.

  Was de overledene ondernemer? Dan gebruikt u het papieren aangifteformulier F. Beide formulieren vraagt u aan bij de BelastingTelefoon voor nabestaanden: 0800 - 235 83 54.

  Was de overledene buitenlands belastingplichtig?

  Doe dan aangifte met het formulier dat wordt genoemd in de brief waarin staat dat u aangifte moet doen voor de overledene.

  Komt u er niet uit?

  Dan kunt u terecht bij de BelastingTelefoon voor nabestaanden: 0800 - 235 83 54.

 • Ik wil belastingaangifte doen voor mijzelf en mijn overleden fiscale partner samen

  Online aangifte doen met een nabestaandenmachtiging

  Met een nabestaandenmachtiging kunt u online aangifte doen voor uzelf en voor de overledene samen. De vooraf ingevulde aangifte over het jaar van overlijden staat klaar vanaf 1 maart na het jaar van overlijden. Lees hier hoe u de nabestaandenmachtiging aanvraagt.

  Aangifte doen met de DigiD van de overledene is niet mogelijk.

  U mag er voor kiezen om het hele jaar elkaars fiscale partner te zijn

  Zo kunt u bepaalde inkomsten en aftrekposten – ook na de overlijdensdatum – verdelen zoals u en de erfgenamen dat willen.

  Let op!

  Om deze verdeling te kunnen maken, moeten uw inkomsten en aftrekposten over het hele jaar bekend zijn. Het kan dus van belang zijn om te wachten met aangifte doen voor uw overleden partner tot na afloop van het jaar.

  Samen aangifte doen met hetzelfde papieren formulier is helaas niet mogelijk

  Samen aangifte doen over het jaar van overlijden kan helaas niet met hetzelfde formulier. Op het papieren aangifteformulier F van de overledene kunt u namelijk uw inkomensgegevens niet invullen. Kiest u ervoor om het hele jaar elkaars fiscale partner te zijn en wilt u op papier aangifte doen? Dan hebt u voor uzelf een papieren aangifteformulier P nodig. U vraagt dit aan bij de BelastingTelefoon voor nabestaanden: 0800 - 235 83 54.

  Komt u er niet uit?

  Dan kunt u terecht bij de BelastingTelefoon voor nabestaanden: 0800 - 235 83 54.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.