Hoe doe ik aangifte inkomstenbelasting voor een overledene?

Na een overlijden komt er veel op u af. U moet een hoop regelen, zoals de aangifte inkomstenbelasting. Wij helpen u graag op weg.

Kies uw situatie:

 • Ik wil belastingaangifte doen voor iemand die is overleden

  Wacht tot u bericht van ons krijgt

  Als u aangifte inkomstenbelasting moet doen voor het jaar waarin de persoon is overleden, sturen wij een brief en een aangifteformulier voor het jaar van overlijden: het papieren aangifteformulier F. We sturen dit samen naar het correspondentieadres dat we gebruiken voor contact met de nabestaanden.

  U ontvangt het aangifteformulier F meestal binnen 5 maanden na overlijden

  Wilt u al eerder aangifte inkomstenbelasting voor de overledene doen? Of hebt u na 5 maanden geen aangifteformulier van ons ontvangen? Maar verwacht u wel dat de overledene belasting terugkrijgt of moet betalen? Vraag dan het aangifteformulier F aan bij de BelastingTelefoon voor nabestaanden: 0800 - 235 83 54.

  Was het overlijden in het 1e kwartaal van het jaar? Dan kan het iets langer duren dan 5 maanden voordat u een aangifteformulier krijgt. Dit komt doordat het aangifteformulier F vanaf juni beschikbaar is.

  Online aangifte doen met een nabestaandenmachtiging

  Met een nabestaandenmachtiging kunt u online aangifte doen voor de overledene. De vooraf ingevulde aangifte over het jaar van overlijden staat klaar vanaf 1 maart na het jaar van overlijden. Lees hier hoe u de nabestaandenmachtiging aanvraagt.

  Aangifte doen over eerdere jaren doet u met het aangifteformulier P

  Moet er voor de overledene aangifte worden gedaan voor een eerder jaar dan het jaar van overlijden? Dan doet u dit ook met een papieren aangifteformulier. U gebruikt daarvoor het papieren aangifteformulier P. Online aangifte doen kan niet, omdat de DigiD van de overledene geblokkeerd is. Dat is om misbruik te voorkomen.

  Is er in dat jaar het hele jaar een fiscale partner? Dan kan de partner van de overledene voor zichzelf wel digitaal aangifte doen.

  Was de overledene ondernemer? Dan gebruikt u het papieren aangifteformulier P. Beide formulieren vraagt u aan bij de BelastingTelefoon voor nabestaanden: 0800 - 235 83 54.

  Was de overledene buitenlands belastingplichtig?

  Doe dan aangifte met het formulier dat wordt genoemd in de brief waarin staat dat u aangifte moet doen voor de overledene.

  Komt u er niet uit?

  Dan kunt u terecht bij de BelastingTelefoon voor nabestaanden: 0800 - 235 83 54.

 • Ik wil belastingaangifte doen voor mijzelf en mijn overleden fiscale partner samen

  Aangifte doen met hetzelfde formulier is helaas niet mogelijk

  Op het aangifteformulier F van de overledene kunt u namelijk uw inkomensgegevens niet invullen.

  Online aangifte doen voor u beiden kan ook niet, omdat de DigiD van uw fiscale partner is geblokkeerd. Dat is om misbruik te voorkomen. Met een nabestaandenmachtiging kunt u wél online aangifte doen voor uzelf en voor de overledene samen. Lees hier hoe u de nabestaandenmachtiging aanvraagt.

  U mag er nog wél voor kiezen om het hele jaar elkaars fiscale partner te zijn

  Zo kunt u bepaalde inkomsten en aftrekposten – ook na de overlijdensdatum – verdelen zoals u en de erfgenamen dat willen.

  Let op!
  Om deze verdeling te kunnen maken, moeten uw inkomsten en aftrekposten over het hele jaar bekend zijn. Het kan dus van belang zijn om te wachten met aangifte doen voor uw overleden partner tot na afloop van het jaar.

  Uw keuze voor fiscaal partnerschap bepaalt welke aangifte u voor uzelf gebruikt

  Online aangifte doen kan alleen als u er níet voor kiest om het hele jaar elkaars fiscale partner te zijn. U bent dan elkaars fiscale partner tot aan de overlijdensdatum. U vult alleen uw eigen inkomensgegevens in en ondertekent met uw eigen DigiD.

  Kiest u er voor om het hele jaar elkaars fiscale partner te zijn? Dan hebt u een aangifteformulier P nodig. De vertegenwoordiger van de overledene kan het papieren aangifteformulier P samen met u ondertekenen. U vraagt het aangifteformulier P aan bij de BelastingTelefoon voor nabestaanden: 0800 - 235 83 54.

  Komt u er niet uit?

  Dan kunt u terecht bij de BelastingTelefoon voor nabestaanden: 0800 - 235 83 54.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.