Hoe vraag ik een nabestaandenmachtiging aan?

Alleen degene die optreedt namens de erfgenamen, kan aan de balie een nabestaandenmachtiging krijgen. Dit kan een erfgenaam, executeur of vereffenaar zijn. Die persoon kan ook iemand anders machtigen, maar moet voor het krijgen van de machtiging altijd naar de balie komen.

U vraagt een nabestaandenmachtiging aan in 3 stappen.

  1. Afspraak maken
    Bel de BelastingTelefoon voor nabestaanden om een afspraak te maken: 0800 - 235 83 54. Daarna krijgt u een e-mail als bevestiging. U kunt de nabestaandenmachtiging een week na het overlijden aanvragen. U hoeft niet te wachten tot u aangifteformulier F binnenkrijgt.
  2. Naar belastingkantoor gaan
    U hebt een e-mail gekregen met daarin de gemaakte afspraak en het adres van het belastingkantoor waar u naar toe moet. Ook moet u nagaan welke gegevens u moet meenemen om een nabestaandenmachtiging te krijgen.
  3. Nabestaandenmachtiging krijgen
    Aan de balie worden de gegevens die u hebt meegenomen gecontroleerd. Daarna wordt de machtiging aan uw DigiD gekoppeld of aan die van de persoon waarvoor u de machtiging aanvraagt. De machtiging is direct te gebruiken. Op Mijn Belastingdienst kiest u inloggen 'Voor iemand anders' in plaats van 'Voor mijzelf'. U logt vervolgens op die plek in met uw eigen DigiD. U kunt dan naar de omgeving voor de overledene gaan. Hetzelfde geldt voor inloggen op Mijn toeslagen en Mijn Belastingdienst Zakelijk.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.