Moet ik aangifte inkomstenbelasting doen voor de overledene?

De nabestaanden krijgen bericht van ons als zij aangifte inkomstenbelasting moeten doen voor de overledene. Wij sturen dan een brief en een aangifteformulier voor het jaar van overlijden: het papieren F-formulier. We sturen dit naar het correspondentieadres dat we gebruiken voor contact met de nabestaanden, meestal binnen 3 maanden na overlijden.

Wacht tot de contactpersoon de brief en het F-formulier van ons krijgt

Aangifte doen voor het jaar van overlijden kan namelijk alleen met het papieren F-formulier dat wij toesturen. Online aangifte doen kan helaas niet, omdat de DigiD van de overledene geblokkeerd is. Dat is om misbruik te voorkomen.

Krijgt u geen bericht van ons? Dan was de overledene waarschijnlijk niet aangifteplichtig. U bent dan niet verplicht om aangifte inkomstenbelasting te doen voor de overledene.

De vertegenwoordiger van de erfgenamen doet meestal belastingaangifte

Vaak wijzen de erfgenamen een vertegenwoordiger aan die de meeste zaken afhandelt. Deze persoon kan het F-formulier invullen en ondertekenen namens de nabestaanden.

Had de overledene een fiscale partner? Dan kan hij of zij ook aangifte doen. De fiscale partner moet het F-formulier altijd ondertekenen, óók als iemand anders de aangifte doet.

Wij sturen het F-formulier meestal binnen 3 maanden na overlijden

Wilt u al eerder aangifte inkomstenbelasting voor de overledene doen? Of hebt u na 3 maanden geen aangifteformulier van ons ontvangen? Maar verwacht u wel dat de overledene belasting terugkrijgt of moet betalen? Vraag dan het F-formulier aan bij de BelastingTelefoon voor nabestaanden: 0800 - 235 83 54.

Was het overlijden in het 1e kwartaal van het jaar? Dan kan het iets langer duren dan 3 maanden voordat u een aangifteformulier krijgt. Dit komt doordat het F-formulier vanaf juni beschikbaar is.

Aangifte doen over eerdere jaren kan met het P-formulier

Online aangifte doen kan niet, omdat de DigiD van de overledene geblokkeerd is. Dat is om misbruik te voorkomen.

U kunt het P-formulier aanvragen bij de BelastingTelefoon voor nabestaanden: 0800 - 235 83 54.

Had de overledene het hele jaar een fiscale partner? Dan kan de fiscale partner wel online aangifte doen voor zichzelf.

Let op!
Was de overledene ondernemer? Gebruik dan altijd een papieren F-formulier. Ook als er aangifte moet worden gedaan over een vorig jaar.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.