Moet ik aangifte inkomstenbelasting doen voor de overledene?

De nabestaanden krijgen bericht van ons als zij aangifte inkomstenbelasting moeten doen voor de overledene. Wij sturen dan een brief en een aangifteformulier voor het jaar van overlijden: het papieren aangifteformulier F. We sturen dit naar het correspondentieadres dat we gebruiken voor contact met de nabestaanden.

Aangifte over eerdere jaren kan met het aangifteformulier P. Dit formulier sturen wij niet op. Nabestaanden kunnen het zelf aanvragen bij de BelastingTelefoon voor nabestaanden: 0800 - 235 83 54.

Wacht tot de contactpersoon de brief en het aangifteformulier F van ons krijgt

Wij sturen het aangifteformulier F meestal binnen 5 maanden na overlijden. Hebt u na 5 maanden geen aangifteformulier van ons ontvangen? Het kan zijn dat de overledene niet aangifteplichtig was. Verwacht u wel dat de overledene belasting terugkrijgt of moet betalen? Vraag dan het aangifteformulier F aan bij de BelastingTelefoon voor nabestaanden: 0800 - 235 83 54.

Was het overlijden in het 1e kwartaal van het jaar? Dan kan het iets langer duren dan 5 maanden voordat u een aangifteformulier krijgt. Dit komt doordat het aangifteformulier F vanaf juli beschikbaar is.

Online aangifte doen met een nabestaandenmachtiging

Met een nabestaandenmachtiging kunt u de aangifte voor de overledene ook online doen. De vooraf ingevulde aangifte over het jaar van overlijden staat klaar vanaf 1 maart na het jaar van overlijden. Ook over eerdere jaren kunt u aangifte doen met de nabestaandenmachtiging. Lees hier hoe u de nabestaandenmachtiging aanvraagt.

Bent u fiscale partner? Met de nabestaandenmachtiging kunt u ook online aangifte doen voor uzelf en voor de overledene samen.

De vertegenwoordiger van de erfgenamen doet meestal belastingaangifte

Vaak wijzen de erfgenamen een vertegenwoordiger aan die de meeste zaken afhandelt. Deze persoon kan het aangifteformulier F invullen en ondertekenen namens de nabestaanden.

Had de overledene een fiscale partner? Dan kan die ook aangifte doen. De fiscale partner moet het aangifteformulier F altijd ondertekenen, óók als iemand anders de aangifte doet.

Aangifte doen over eerdere jaren kan met het aangifteformulier P

U kunt het aangifteformulier P aanvragen bij de BelastingTelefoon voor nabestaanden: 0800 - 235 83 54.

Had de overledene het hele jaar een fiscale partner? Dan kan de fiscale partner wel online aangifte doen voor zichzelf.

Let op!

Was de overledene ondernemer? Gebruik dan altijd een papieren aangifteformulier F. Ook als er aangifte moet worden gedaan over een vorig jaar.

Was de overledene buitenlands belastingplichtig? Doe dan aangifte met het formulier dat wordt genoemd in de brief waarin staat dat u aangifte moet doen voor de overledene.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.