Gemakkelijk administreren, aangifte doen en betalen

Ondernemers willen ondernemen. De administratie bijhouden en belastingaangifte doen horen daar ook bij. Dat kost tijd en is soms best complex. Toch hoeft het allemaal niet zo tijdrovend en ingewikkeld te zijn. Er zijn verschillende oplossingen die u kunnen helpen. De meeste verdienen zich snel terug door tijdwinst. Ook geven deze oplossingen u meer zekerheid dat u uw aangifte juist en op tijd hebt ingediend. Op deze pagina een overzicht.

Oplossingen voor uw administratie, belastingaangifte en belastingbetaling

Voorkom onnodige fouten en verklein de kans op correcties achteraf

  • Voorkom fouten door administratie bij te houden in boekhoudsoftware.

    Met boekhoudsoftware wordt het gemakkelijk om uw administratie bij te houden en belastingaangifte te doen. Ook voor eenmanszaken. Werken met boekhoudsoftware levert tijdwinst op, is gemakkelijker en voorkomt overtypfouten. Er zijn kosten aan verbonden die aftrekbaar zijn.

    Boekhoudsoftware biedt u alles wat u nodig heeft:

    • Boekhouden zonder veel boekhoudkennis.
    • Eenvoudig en automatisch offertes en facturen maken.
    • Aankoopbonnen scannen en herkennen.
    • Urenregistratie.
    • Relatiebeheer.
    • Voorraadbeheer.
    • Koppelingen met externe systemen, zoals van banken en de Belastingdienst, zodat u via uw boekhoudsoftware bijvoorbeeld rechtstreeks de btw-aangifte kunt doen.
    • Toegankelijk via uw desktop, tablet of smartphone.
    • Al beschikbaar vanaf € 9,95 per maand.

    Kijk ook of de boekhoudsoftware de open standaard RGS heeft. Hiermee administreert u eenduidig en efficiënt. Met RGS in uw boekhoudsoftware maakt u makkelijk gebruik van Auditfiles en de module Automatische Winstaangifte.

    Meer weten?

    Online vindt u een ruim overzicht van softwareontwikkelaars die voldoen aan uw wensen

  • Fiscaal dienstverlener geeft zekerheid

    Werken met een fiscaal dienstverlener die uw administratie bijhoudt en/of belastingaangifte voor u doet, geeft veel rust en zekerheid. Ook hier zijn kosten aan verbonden die aftrekbaar zijn. Denk goed na over hoe u een fiscaal dienstverlener wilt inzetten. Laat u graag alles aan hen over, of liever een deel. U kunt hen bijvoorbeeld alleen om fiscaal advies vragen.

    Overzicht van de diensten van een fiscaal dienstverlener:

    • Administratie verzorgen of controleren.
    • Aangiftes nakijken.
    • Hoogte van aangiftes berekenen.
    • Aangiftes indienen bij de Belastingdienst.
    • Advies geven over uw administratie en belastingzaken.

    Afspraken met uw fiscaal dienstverlener

    Laat u uw administratie en uw aangiften verzorgen door een fiscaal dienstverlener? Dan is het verstandig om goede afspraken te maken. Bijvoorbeeld over de manier waarop u uw administratie doet of over wie de aangifte ondertekent en verstuurt.

    Gaat u gebruik maken van een fiscaal dienstverlener? Vraag dan advies over het type administratiesoftware dat u gaat gebruiken, zodat uw administratieve werkzaamheden en de fiscale werkzaamheden van uw fiscaal dienstverlener goed op elkaar aansluiten.

    Let op!
    U blijft altijd zelf verantwoordelijk voor uw aangifte. Ook als u uw aangifte laat verzorgen door uw fiscaal dienstverlener.

    Meer weten?

    Wilt u met een fiscaal dienstverlener gaan werken? Vraag dan advies via een van de koepelorganisaties van belastingadviseurs, accountants en belastingkantoren.

  • Referentie Grootboekschema (RGS) maakt administreren eenduidig en efficiënt

    Referentie Grootboekschema (RGS) is een open standaard waarin alle grootboekrekeningen staan die u als bedrijf nodig hebt om te rapporteren aan overheden (Belastingdienst, KVK, CBS), banken en andere publieke en private organisaties. Ook staan er grootboekrekeningen in die u kunt gebruiken voor interne rapportages.

    RGS bestaat uit verschillende velden, waaronder een referentiecode, een referentiegrootboeknummer en een grootboekomschrijving. De kern van RGS is de referentiecode. Dit is een unieke lettercode die is gekoppeld aan een omschrijving. De boekhoudsoftware koppelt deze referentiecode aan andere software.

    Als ondernemers gebruikmaken van RGS, kan de Belastingdienst bij de voorbereiding van een boekenonderzoek bijvoorbeeld automatisch de btw-aangiften en de aangiften inkomstenbelasting vergelijken. En standaardanalyses maken. Zo is er snel inzicht in de administratie en vraagt een bezoek minder tijd. Ook kan de Belastingdienst eventuele vragen veel gerichter stellen. Als u er nog niet mee werkt, bekijk dan eens wat boekhoudsoftware met RGS u kan bieden en wat de voordelen ervan zijn.

    Met RGS in uw boekhoudsoftware:

    • administreert u eenduidig en efficiënt, omdat de administratie gekoppeld is aan een standaardschema.
    • kunt u sneller en beter rapporteren, door de automatische koppeling met de RGS-codes.
    • krijgt u sneller inzicht, omdat gegevens eenvoudiger zijn uit te wisselen tussen verschillende systemen.
    • verbetert u de kwaliteit van uw administratie, doordat eventuele sub-administratie zonder handmatige bewerkingen, gekoppeld kunnen worden aan de financiële administratie.
    • kunt u uw financiële situatie beter beoordelen, omdat gegevens vergelijkbaar worden. Ook geeft RGS overheden, banken en andere organisaties de mogelijkheid om dashboard-informatie over uw bedrijf en branche aan u (terug) te leveren.
    • wordt het werk van fiscaal dienstverleners makkelijker: rapportages opstellen kost minder tijd en vergroot het financieel inzicht in uw bedrijf. Hierdoor kunnen zij u beter adviseren en ondersteunen.
    • maakt u makkelijk gebruik van Auditfiles en de module Automatische Winstaangifte.
    Let op!
    Zorg dat u uw administratie doet in boekhoudsoftware met RGS en koppel de administratie aan RGS. Werkt u met een fiscaal dienstverlener? Stem dan af hoe zij RGS ondersteunen en koppelen.

    Hoe u RGS aan uw grootboekrekeningen koppelt hangt af van de boekhoudsoftware die u gebruikt. Neem contact op met uw softwareontwikkelaar en bespreek de mogelijkheden om RGS toe te passen in uw administratie.

    Meer weten over RGS?

    Bekijk RGS in 2 minuten op referentiegrootboekschema.nl


    RGS ook voor zzp’ers die gebruikmaken van de Module Automatische Winstaangifte

    Hebt u een eenmanszaak zonder personeel en maakt u gebruik van boekhoudsoftware waarin de module Automatische Winstaangifte is geïmplementeerd? Koppel dan uw administratie aan RGS. Vraag de softwareontwikkelaar van uw boekhoudsoftware of RGS is geïmplementeerd.

    Meer weten

    Module Automatische Winstaangifte

    RGS Brugstaat zet boekhouding over naar aangifte op basis van RGS

    Werken met RGS heeft een voordeel. Veel boekhoudsoftware maakt namelijk gebruik van RGS Brugstaat. Via RGS Brugstaat worden grootboeksaldi vanuit boekhoudsoftware eenvoudig overgezet naar fiscale aangiftesoftware. Bijvoorbeeld voor de winstaangifte Inkomstenbelasting en de Vennootschapsbelasting. Dit gebeurt op basis van RGS. De cijfers worden automatisch ingelezen via RGS Brugstaat.

  • Auditfile verlicht administratieve lasten bij controles

    Alle ondernemers krijgen te maken met een controle door de Belastingdienst. Ook u. U moet dan de gegevens die de Belastingdienst voor de controle nodig heeft, verzamelen en overzichtelijk maken. Dat is een tijdrovende klus.

    Om deze klus gemakkelijker te maken is XML Auditfile ontwikkeld. Een Auditfile is een computerbestand dat wordt gevuld met de gegevens uit uw administratie die nodig zijn voor de controle. De Auditfile wordt door veel boekhoudsoftware ondersteund.

    Er zijn verschillende typen Auditfiles:

    • Auditfile Financieel: met gegevens uit de financiële administratie, zoals grootboekrekeningen, grootboekmutaties en debiteuren- en crediteurengegevens.
    • Auditfile Salaris: met gegevens uit de salarisadministratie, zoals looncomponenten en medewerkersgegevens.
    • Auditfile Afrekensystemen: met gegevens uit afrekensystemen van bijvoorbeeld kassa’s, zoals product- en prijsdetails.
    • Auditfile Ritregistratie: met gegevens uit de rittenadministratie, zoals plaats- en tijdgegevens van een voertuig.
  • Betaal aangifte btw-aangifte en aangifte Loonheffing met iDEAL

    Met iDEAL is het mogelijk om veilig en gemakkelijk online betalingen te doen tussen bankrekeningen. De betaler hoeft geen rekeningnummer en andere gegevens over te typen. Dit voorkomt typfouten en correctie achteraf is niet nodig.

    iDEAL in boekhoudsoftware

    Steeds meer aanbieders van boekhoudsoftware bieden de iDEAL-functionaliteit aan. Ondernemers met deze software kunnen rechtstreeks btw-aangifte en Loonheffing betalen via iDEAL. Vraag ernaar bij uw boekhoudsoftwareleverancier.

    Vanaf november 2022 kunt u via Mijn Belastingdienst Zakelijk uw btw-aangifte via iDEAL betalen tot een maximum van € 50.000.

    Meer weten

    Btw-aangifte betalen met iDeal

  • Doe aangifte winstdeel Inkomstenbelasting met module Automatische Winstaangifte (speciaal voor eenmanszaken)

    Eenmanszaken die gebruikmaken van de module Automatische Winstaangifte hoeven voortaan het winstdeel Inkomstenbelasting niet meer handmatig in de aangifte in te vullen. De module controleert de cijfers (balans en winst- en verliesrekening) uit de boekhoudsoftware, plaatst ze in de juiste categorie en neemt vaste gegevens, zoals de bedrijfsnaam, over. Waar nodig wordt gevraagd om aanvullingen en toelichtingen. Het is hierdoor veel makkelijker om aangifte te doen van het winstdeel Inkomstenbelasting. Ook is het minder tijdrovend en minder foutgevoelig.

    Hoe werkt het?

    Als de module in uw boekhoudsoftware is geïmplementeerd en u aan alle criteria voldoet, kunt u gebruikmaken van de module.

    Meer weten?

    Module Automatische Winstaangifte

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.