Wat betekent Brexit voor de loonbelasting?

Verlaat het Verenigd Koninkrijk (VK) de EU met een no deal-Brexit? Kijk wat dit betekent voor de loonbelasting.

Voor de loonbelasting geldt een overgangsperiode tot en met 31 december 2019.

Verblijfsvergunning en werkvergunning

Op dit moment hebben werknemers uit het VK geen werk- en verblijfsvergunning nodig. Maar dit verandert na Brexit.

Werknemers uit het VK krijgen als zij vóór de Brexit-datum staan ingeschreven in de Basis Registratie Personen een brief van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Deze brief geldt tot 1 juli 2020 als tijdelijke werk- en verblijfsvergunning. Vraag uw werknemer om een kopie van deze brief en een kopie van zijn paspoort. Bewaar beide kopieën bij uw loonadministratie. Vanaf 1 juli 2020 heeft de werknemer een nieuwe werk- en verblijfsvergunning nodig.

Alle andere werknemers uit het VK hebben na de Brexit een werk- en/of verblijfsvergunning nodig. Heeft een werknemer die niet? Dan moet u voor hem het anoniementarief toepassen.

Meer informatie vindt u op de website van de IND.

Belastingdeel van de arbeidskorting

Door het vertrek van het VK uit de EU heeft een werknemer uit het VK geen recht meer op het belastingdeel van de arbeidskorting. Vanaf 2020 moet u voor deze werknemers de loonbelastingtabel voor inwoners van een derde land gebruiken. Door overgangsrecht geldt dit nog niet voor 2019.

Pensioenregeling uit het VK

Hebt u een werknemer met een pensioenregeling uit het VK en mag u daarvoor de premies aftrekken? Dat mag u blijven doen tot en met 31 december 2019. Wilt u de premies daarna ook blijven aftrekken? Vraag dan opnieuw om een goedkeuring. Stuur uw verzoek naar:
Belastingdienst/kantoor Buitenland
tav afdeling LOBU
Postbus 2865
6401 DJ Heerlen

Afdrachtverminderingen voor werknemers uit het VK

Na Brexit is er een overgangsperiode: tot en met 31 december 2019 verandert er niets. Na die periode wordt voor werknemers uit het VK de afdrachtvermindering zeevaart lager. Vóór Brexit is die 40%, na de overgangsperiode 10%. Voor werkzaamheden verricht in het VK hebt u na de overgangsperiode geen recht meer op afdrachtvermindering speur- en ontwikkelingswerk (S&O). 

Belastingverdrag met het VK

Het belastingverdrag met het VK dat regelt welk land belasting mag heffen, verandert niet. Na Brexit geldt het verdrag nog steeds.

Meer weten over Brexit?

Misschien gaat er door Brexit nog meer veranderen voor u. Kijk hoe het zit.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.