Hoe zit het met partneralimentatie?

Was u getrouwd of had u een geregistreerd partnerschap? Dan bent u verplicht om elkaar na de scheiding te onderhouden. Het bedrag dat u daarvoor aan uw ex-partner betaalt, heet partneralimentatie. U kunt ook samen afspraken maken over de alimentatie als u samenwoonde. Dan gelden dezelfde belastingregels als voor ex-echtgenoten.

De berekening van de alimentatie is een zaak tussen u en uw ex. U kunt ervoor kiezen een adviseur in te schakelen. Bij het Nibud vindt u ook veel informatie over het berekenen van partneralimentatie.

Krijgt of betaalt u partneralimentatie? Dan heeft dat gevolgen voor uw belastingaangifte en toeslagen. Lees wat dat voor uw situatie betekent.

 • U krijgt partneralimentatie

  Als u partneralimentatie krijgt, heeft dat gevolgen voor:

  • uw toeslagen
  • uw voorlopige aanslag
  • uw belastingaangifte

  Krijgt u toeslagen?

  De partneralimentatie telt mee voor uw inkomen. Tel het erbij op en geef uw nieuwe inkomen aan ons door met Mijn toeslagen.

  Inkomen wijzigen met Mijn toeslagen

  Krijgt u van uw ex een afkoopsom voor de partneralimentatie? Dan hebt u misschien geen recht meer op toeslagen in dat jaar. U moet de afkoopsom namelijk optellen bij uw inkomen. Het kan dan zijn dat uw inkomen te hoog is om recht te hebben op toeslag. Of dat voor u geldt, kunt u checken met een proefberekening van uw toeslagen. Tel de afkoopsom op bij uw inkomen en maak dan een proefberekening.

  Proefberekening Toeslagen maken

  Hebt u een voorlopige aanslag, wijzig deze dan. Of vraag een voorlopige aanslag aan

  Doordat u partneralimentatie krijgt, verandert uw inkomen. Hebt u al een voorlopige aanslag? Wijzig deze dan. Zo voorkomt u dat u achteraf veel moet bijbetalen.

  Als u nog geen voorlopige aanslag hebt, is het misschien handig om er 1 aan te vragen. Verwacht u belasting terug te krijgen, dan kunt u via een voorlopige aanslag maandelijks geld terugkrijgen. Verwacht u dat u belasting moet betalen? Dan kunt u via een voorlopige aanslag maandelijks een bedrag betalen. Zo voorkomt u dat u na afloop van het jaar de belasting in 1 keer moet betalen.

  Geef de partneralimentatie op als u aangifte doet

  Wij zien alimentatie als inkomen. In uw belastingaangifte moet u de partneralimentatie die u hebt gekregen, opgeven als inkomen. Vink daarvoor in de online aangifte 'Partneralimentatie' aan in de rubriek 'Inkomsten'. Houd er rekening mee dat u misschien bijdrage Zorgverzekeringswet moet betalen. Dit is een bijdrage die op uw loon wordt ingehouden voor de basisverzekering.

  Zolang uw ex tot uw huishouden behoort, hoeft u de alimentatie niet als inkomen op te geven. Bent u uit elkaar en krijgt u partneralimentatie van uw ex-partner terwijl u beiden noodgedwongen op hetzelfde adres staat ingeschreven? Bijvoorbeeld in afwachting van een andere woning? Dan moet u de alimentatie opgeven, ook al bent u nog fiscale partners. Dit moet alleen als u niet een gezamenlijke huishouding voert en u niet in uw eigen levensonderhoud kan voorzien.

  Handig om te weten: als u kosten maakt om de partneralimentatie te krijgen of te houden, dan mag u die kosten aftrekken. Meer daarover leest u op Kosten van de alimentatie of afkoopsom die u mag aftrekken.

  Zie ook

 • U betaalt partneralimentatie

  Als u partneralimentatie betaalt, heeft dat gevolgen voor:

  • uw toeslagen
  • uw voorlopige aanslag
  • uw belastingaangifte

  Krijgt u toeslagen?

  En doet u belastingaangifte? Dan mag u partneralimentatie die u betaalt, opgeven als aftrekpost in uw aangifte. Daardoor wordt uw jaarinkomen in uw aangifte lager. Wij gaan voor de definitieve berekening van de toeslagen uit van dit jaarinkomen. Daardoor heeft u misschien recht op meer toeslagen. Geef uw gewijzigde inkomen door met Mijn toeslagen.

  Inkomen wijzigen met Mijn toeslagen

  Doet u geen belastingaangifte? Dan raden wij u aan om aangifte te doen. U kunt dan de partneralimentatie als aftrekpost opgeven. Anders mag u de partneralimentatie niét van uw inkomen voor de toeslagen aftrekken.

  Wijzig uw voorlopige aanslag of vraag een voorlopige aanslag aan

  Doordat u partneralimentatie betaalt, gaat u waarschijnlijk minder belasting betalen. Hebt u al een voorlopige aanslag, wijzig deze dan. Zo voorkomt u dat u nu te veel betaalt of te weinig terugkrijgt.

  Als u nog geen voorlopige aanslag hebt, is het misschien handig om er 1 aan te vragen. Verwacht u belasting terug te krijgen, dan kunt u via een voorlopige aanslag maandelijks geld terugkrijgen. Verwacht u dat u belasting moet betalen? Dan kunt u via een voorlopige aanslag maandelijks een bedrag betalen. Zo voorkomt u dat u na afloop van het jaar de belasting in 1 keer moet betalen.

  Wanneer mag u betaalde partneralimentatie aftrekken in uw belastingaangifte?

  Betaalt u verplicht partneralimentatie om in het onderhoud van uw ex-partner te voorzien, bijvoorbeeld omdat een rechter dat heeft bepaald? Dan mag u deze partneralimentatie aftrekken als 'Betaalde partneralimentatie en andere onderhoudsverplichtingen' in uw aangifte inkomstenbelasting. U mag ook de alimentatie aftrekken als u dit betaalt uit een dringende morele verplichting en dit bij de rechter kan worden afgedwongen. Bijvoorbeeld omdat u ongehuwd samenwoonde en u, nadat u uit elkaar ging, in het levensonderhoud van uw ex-partner voorziet. Het is verstandig dat u de afspraken over de alimentatie schriftelijk vastlegt en beiden ondertekent.

  Bent u uit elkaar en betaalt u partneralimentatie aan uw ex-partner terwijl u beiden noodgedwongen op hetzelfde adres staat ingeschreven? Bijvoorbeeld in afwachting van een andere woning? Dan mag u de alimentatie aftrekken, ook al bent u fiscale partners. Dit mag alleen als u niet een gezamenlijke huishouding voert en uw ex-partner niet in het eigen levensonderhoud kan voorzien.

  Woont uw ex in een woning die helemaal of deels van u is? Dan mag u daarvoor misschien ook een bedrag aftrekken. Meer hierover leest u bij U gaat uit elkaar en hebt een eigen woning.

  Hebt u al alimentatie betaald voordat u gescheiden bent of uw partnerschap is beëindigd?

  Zorg er dan voor dat u bewijs hebt dat u dit betaald hebt. Dat hebt u nodig om de alimentatie af te trekken in uw belastingaangifte. Bankafschriften waaruit de betaling blijkt, zijn niet voldoende. U moet ook aanvullend bewijs hebben, zoals bijvoorbeeld een verklaring van uw ex.

  Zie ook

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.