Ik krijg een schenking - moet ik aangifte doen?

Ja, als de waarde van die schenking in 2024 hoger is dan € 2.658.

Dit bedrag geldt per schenker. Dat betekent dat u van verschillende personen € 2.658 belastingvrij mag krijgen. Schenkingen die minder waard zijn, hoeft u niet aan ons door te geven.

Krijgt u de schenking van uw ouder(s)? Dan ligt die grens bij € 6.633

Schenken beide ouders u iets? Tel dan die bedragen bij elkaar op. Ook al zijn uw ouders gescheiden. Dus geven ze samen meer dan € 6.633? Dan moet u aangifte doen.

Sommige schenkingen moet u bij elkaar optellen

Namelijk als u de schenkingen krijgt van dezelfde persoon. Krijgt u een schenking van mensen die partners zijn van elkaar? Dan zien wij hen ook als 1 schenker.

Schenkingen aan u en uw partner moet u meestal óók bij elkaar optellen. Hoe dat zit leest u bij Wie zijn partners voor de schenkbelasting?

Soms is het lastig te bepalen wat een schenking waard is

Bijvoorbeeld als u een waardevol cadeau krijgt. Hoe stelt u dan tóch de waarde vast? Lees hierover meer in Wanneer is iets een schenking?

Aangifte doen betekent níet altijd dat u schenkbelasting moet betalen

Soms is een schenking belastingvrij, bijvoorbeeld als u het geld voor een dure studie gebruikt. U moet dan wél aangifte doen om een vrijstelling aan te vragen. Lees meer over vrijstellingen bij Ik krijg een schenking - betaal ik schenkbelasting?

Woont de schenker buiten Nederland?

Lees dan Ik krijg een schenking uit het buitenland - moet ik aangifte schenkbelasting doen?

U hoeft niet te wachten op bericht van ons

U bent verplicht om uw schenking aan te geven, ook al krijgt u geen bericht van ons. Aangifte doen kan op elk moment van het jaar. Doe het wel vóór 1 maart van het jaar ná de schenking. U kunt aangifte doen zodra u de schenking daadwerkelijk hebt gekregen. Als u voor die tijd al een aangifte doet, kunnen we die niet verwerken.

Hoe doet u dan aangifte schenkbelasting?

Dat kan online op Mijn Belastingdienst.

Inloggen op Mijn Belastingdienst

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.