Ik krijg een schenking - moet ik aangifte doen?

Ja, als de waarde van die schenking in 2021 hoger is dan € 3.244.

Dit bedrag geldt per schenker. Dat betekent dat u van verschillende personen € 3.244 belastingvrij mag ontvangen. Schenkingen die minder waard zijn, hoeft u niet aan ons door te geven.

Krijgt u de schenking van uw ouder(s)? Dan ligt die grens bij € 6.604

Schenken beide ouders u iets? Tel dan die bedragen bij elkaar op. Ook al zijn uw ouders gescheiden. Dus geven ze samen meer dan € 6.604? Dan moet u aangifte doen.

Let op!
In 2021 zijn de jaarlijkse belastingvrije bedragen tijdelijk met € 1.000 verhoogd: van € 2.244 naar € 3.244 en van € 5.604 naar € 6.604. Dit is besloten vanwege de coronacrisis.

De verhogingen gelden van 1 januari 2021 tot en met 31 december 2021. Daarna worden deze vrijstellingen weer lager. Houd daarmee rekening als u een schenking wilt doen of krijgt.

Sommige schenkingen moet u bij elkaar optellen

Namelijk als u de schenkingen krijgt van dezelfde persoon. Krijgt u een schenking van mensen die partners zijn van elkaar? Dan zien wij hen ook als 1 schenker.

Schenkingen aan u en uw partner moet u meestal óók bij elkaar optellen. Hoe dat zit leest u bij Wie zijn partners voor de schenkbelasting.

Soms is het lastig te bepalen wat een schenking waard is

Bijvoorbeeld als u een waardevol cadeau krijgt. Hoe stelt u dan tóch de waarde vast? Lees hierover meer in Wanneer is iets een schenking?

Aangifte doen betekent níet altijd dat u schenkbelasting moet betalen

Soms is een schenking belastingvrij, bijvoorbeeld als u het geld voor uw eigen woning gebruikt. U moet dan wél aangifte doen om een vrijstelling aan te vragen. Lees meer over vrijstellingen bij Ik krijg een schenking - betaal ik schenkbelasting?

Woont uw schenker buiten Nederland?

En is hij of zij Nederlander? Dan hoeft u alleen aangifte te doen als hij of zij minder dan 10 jaar geleden buiten Nederland is gaan wonen.

Heeft de schenker een andere nationaliteit? En ging hij of zij minder dan 1 jaar geleden buiten Nederland wonen? Dan moet u ook aangifte doen.

U hoeft niet te wachten op bericht van ons

U bent verplicht om uw schenking aan te geven, ook al krijgt u geen bericht van ons. Aangifte doen kan op elk moment van het jaar. Doe het wel vóór 1 maart van het jaar ná de schenking.

Hoe doet u dan aangifte schenkbelasting?

Dat kan online op Mijn Belastingdienst.

Inloggen op Mijn Belastingdienst

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.