Hoe zorg ik dat jullie mijn toeslag met het juiste inkomen berekenen?

Niet alleen als u toeslag aanvraagt, moet u uw inkomen aan ons doorgeven. Ook als u al jaren toeslag hebt en uw inkomen verandert, moet u dat doorgeven. Anders krijgt u een verkeerd bedrag aan toeslag.

Omdat het jaar nog niet voorbij is, weet u nog niet precies hoe hoog uw jaarinkomen wordt. Probeer daarom een zo goed mogelijke schatting te maken.

Dat kan met onze rekenhulp toetsingsinkomen. Lees vóórdat u deze invult de volgende tips:

 • Is uw inkomen veranderd?

  Geef dan uw nieuwe jaarinkomen aan ons door. Gebruik de loonstroken (of andere inkomensoverzichten) die u dit jaar al hebt gekregen om uw inkomen over te nemen.

  Voor de maanden die nog komen, moet u uw brutoloon zo goed mogelijk schatten. Doe dat liever wat te hoog dan te laag. Zo loopt u minder risico dat u achteraf toeslag moet terugbetalen.

  Hebt u iedere maand een ander inkomen? Ga dan bij het schatten van de maanden die nog komen uit van een 'goede maand'.

  Tip
  Is uw inkomen in de loop van dít jaar veranderd? Dan is uw jaarinkomen vólgend jaar waarschijnlijk weer anders. Vergeet niet vóór het begin van het nieuwe jaar een nieuwe schatting van uw inkomen te maken en aan ons door te geven.
 • Is uw inkomen de laatste 2 jaar niet veranderd?

  En doet u belastingaangifte? Gebruik dan uw laatste aangifte of aanslag om uw nieuwe jaarinkomen te berekenen. Doet u geen aangifte? Gebruik dan uw laatste jaaropgave.

  Soms is uw inkomen achteraf toch nét iets hoger dan u verwachtte. Daarom kunt u beter uw inkomen te hoog dan te laag schatten. Zo loopt u minder risico dat u achteraf toeslag moet terugbetalen.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.