Ik krijg minder toeslag omdat jullie verrekenen - hoe werkt dat?

Hebt u te veel toeslag gekregen? Dit bedrag moet u dan aan ons terugbetalen. Doet u dat niet op tijd? Dan kijken wij of we het bedrag kunnen inhouden op toeslag die u nog krijgt. Dit heet verrekenen.

U krijgt een brief als we verrekenen

U krijgt vanaf dan elke maand wat minder toeslag. Totdat u alles hebt terugbetaald. Het kan zijn dat u de brief net iets later krijgt dan de lagere toeslag. Dat komt omdat we automatisch verrekenen.

Hoeveel moet ik terugbetalen?

Verrekenen kost u geen extra geld. U betaalt alleen het bedrag dat u nog moet betalen in maandelijkse termijnen terug. In de brief leest u hoe hoog alle bedragen zijn en hoe wij die hebben uitgerekend.

We verrekenen minimaal 20 euro per maand. En het bedrag verdelen we over maximaal 24 maanden. Moet u aan het eind van het jaar nog een bedrag terugbetalen? Dan bekijken we uw situatie eerst opnieuw. En krijgt u een nieuwe brief van ons als wij verdergaan met verrekenen.

Voorbeeld

U moet nog € 600 huurtoeslag terugbetalen. U krijgt elke maand € 100 huurtoeslag. Per maand houden we dan € 25 (€600/24) in op uw huurtoeslag. Dat doen we tot het einde van het jaar. Daarna krijgt u een nieuwe brief met het bedrag dat we volgend jaar maandelijks gaan verrekenen.

We kijken eerst of u wel genoeg geld overhoudt om van te leven

We berekenen daarvoor uw ‘beslagvrije voet’. Dit is het minimumbedrag waarop u recht hebt om van te leven. Houdt u niet genoeg geld over? Dan verrekenen we niet. Of niet alles.

Controleer zelf goed of onze berekening van uw beslagvrij voet klopt

Misschien is uw situatie veranderd en hebben wij verkeerde gegevens gebruikt. Klopt er iets niet? Of mist u iets? Dan kunt ons vragen om uw beslagvrije voet nog een keer te berekenen. Dat kan met het formulier Verzoek Herberekening van de beslagvrije voet.

Bel ons bij vragen of problemen

Hebt u bijvoorbeeld geldzorgen doordat wij verrekenen? Bel ons dan. We helpen u graag.

U kunt ook een persoonlijke betalingsregeling aanvragen. Dan stopt de verrekening. Wij berekenen dan of u een lager bedrag per maand mag terugbetalen.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.