Vermogen verdelen in de belastingaangifte 2021 en uw toeslagen

Had u in 2021 maar voor een deel van het jaar een toeslagpartner? Bijvoorbeeld omdat u en uw partner uit elkaar zijn gegaan, zijn gaan samenwonen of omdat uw partner is overleden? Maar koos u er wél voor om heel 2021 fiscale partners te zijn en samen aangifte inkomstenbelasting te doen? Let dan goed op hoe u het vermogen verdeelt. Zo zorgt u ervoor dat u uw huurtoeslag, zorgtoeslag of kindgebonden budget van 2021 niet hoeft terug te betalen.

In de periode in 2021 waarin u geen toeslagpartner had, mocht u maximaal het vermogen voor 1 persoon hebben om huurtoeslag, zorgtoeslag of kindgebonden budget te kunnen krijgen. Dit is minder dan het bedrag dat u met een toeslagpartner mag hebben. Verdeel het vermogen bij de belastingaangifte dus zo dat u onder het maximale vermogen voor 1 persoon blijft. Anders moet u de toeslag die u voor die periode hebt gekregen, terugbetalen. Voor kinderopvangtoeslag is er geen maximaal vermogen.

Vermogen verdelen voor huurtoeslag

In de periode in 2021 waarin u geen toeslagpartner had, mocht u maximaal € 31.340 aan vermogen hebben. Dit bedrag geldt ook als u in 2021 wel een toeslagpartner had, maar die niet op uw adres stond ingeschreven.

Voorbeeld van een goede verdeling van het vermogen

U hebt van 1 januari tot 1 juli 2021 € 700 huurtoeslag gekregen. U had die maanden geen toeslagpartner en geen vermogen. Op 1 juli bent u getrouwd. Uw echtgenoot had op dat moment een vermogen van € 65.000.

U kiest ervoor om heel 2021 fiscale partners te zijn en samen aangifte inkomstenbelasting te doen. U vult bij uw vermogen € 30.000 in en bij het vermogen van uw fiscale partner € 35.000.

U hebt het vermogen nu precies zo verdeeld dat u onder het maximale vermogen van € 31.340 voor 1 persoon uitkomt. Daarom houdt u recht op huurtoeslag voor de maanden januari tot en met juli 2021.

Voorbeeld van een nadelige verdeling van het vermogen

U hebt van 1 januari tot 1 juli 2021 € 700 huurtoeslag gekregen. U had die maanden geen toeslagpartner en geen vermogen. Op 1 juli bent u getrouwd. Uw echtgenoot had op dat moment een vermogen van € 65.000.

U kiest ervoor om heel 2021 fiscale partners te zijn en samen belastingaangifte te doen. U besluit om het vermogen gelijk te verdelen. U vult bij uw vermogen dus € 32.500 in en bij het vermogen van uw fiscale partner ook € 32.500.

U hebt het vermogen nu zo verdeeld dat u boven het maximale vermogen van € 31.340 voor 1 persoon uitkomt. Daarom hebt u geen recht op huurtoeslag voor de maanden januari tot en met juli 2021. U moet de € 700 aan huurtoeslag dus terugbetalen.

Ik heb het vermogen verkeerd verdeeld en moet daardoor huurtoeslag terugbetalen

Kijk dan of u uw aangifte inkomstenbelasting voor 2021 nog kunt aanpassen of dat u bezwaar kunt maken tegen de definitieve belastingaanslag van 2021. Verdeel uw vermogen hierbij opnieuw.

Lukt dit niet meer? Dan kunt u bezwaar maken tegen de definitieve berekening van de huurtoeslag van 2021. Geef bij vraag 4 ‘Uw bezwaar gaat over een inkomen of vermogen’ aan dat u bezwaar maakt tegen de verdeling van het vermogen voor de huurtoeslag van 2021. Hebben we uw bezwaar goedgekeurd? Dan kiezen wij voor u de beste verdeling, zodat u uw huurtoeslag niet hoeft terug te betalen. Uw aangifte inkomstenbelasting van 2021 verandert hierdoor niet, maar uw definitieve berekening van de huurtoeslag van 2021 wel.

Vermogen verdelen voor zorgtoeslag en kindgebonden budget

In de periode in 2021 waarin u geen toeslagpartner had, mocht u maximaal € 118.479 aan vermogen hebben.

Hebt u het vermogen voor zorgtoeslag of kindgebonden budget van 2021 verkeerd verdeeld? En moet u deze toeslag daardoor terugbetalen? U kunt dan géén bezwaar maken tegen de definitieve berekening van de zorgtoeslag of het kindgebonden budget van 2021. Wij kunnen uw vermogen niet anders verdelen.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.