Waarom zou ik mijn voorlopige aanslag stopzetten?

Het is verstandig om uw voorlopige aanslag stop te zetten als u geen recht meer hebt op een belastingteruggaaf. Want als u te veel belasting terugkrijgt, moet u dat bij uw belastingaangifte weer terugbetalen.

U kunt uw voorlopige aanslag alleen stopzetten als u maandelijks een bedrag terugkrijgt. Moet u een bedrag betalen en klopt het bedrag van uw aanslag niet? Dan kunt u uw voorlopige aanslag alléén wijzigen.

Log in op Mijn Belastingdienst om uw voorlopige aanslag te stoppen. Maak gebruik van het formulier van 2024 ‘Uitbetaling van mijn voorlopige aanslag stopzetten' onder ‘Voorlopige aanslag’ bij 'Inkomstenbelasting'.

Inloggen op Mijn Belastingdienst

Uw aanslag helemaal stopzetten, of een deel ervan

U kunt uw voorlopige aanslag helemaal stopzetten, en u kunt ook alleen de uitbetaling van bepaalde heffingskortingen stopzetten. Hieronder staan wat voorbeeldsituaties die een reden kunnen zijn om uw aanslag te stoppen, of een deel ervan:

 • U hebt geen hypotheekrenteaftrek meer.
 • U hebt geen aftrekposten meer.
  Op de laatste pagina van uw voorlopige aanslag ziet u welke aftrekposten u hebt.
 • U hebt geen recht meer op de uitbetaling van de algemene heffingskorting.
  Deze korting kunt u per maand stopzetten. Dat is handig, bijvoorbeeld als u in de loop van het jaar een baan krijgt en u niet het hele jaar recht hebt op de korting.

  In sommige situaties stopt de uitbetaling van deze korting vanzelf als u niet meer voldoet aan de voorwaarden. Bijvoorbeeld als u de AOW-leeftijd bereikt en dan een AOW-uitkering krijgt.

 • U hebt geen recht meer op de inkomensafhankelijke combinatiekorting.
  De uitbetaling van de inkomensafhankelijke combinatiekorting stopt vanzelf als uw jongste kind op 1 januari 12 jaar of ouder is. In de ander situaties moet u de korting zelf stopzetten als u niet meer voldoet aan de voorwaarden. Bijvoorbeeld als u bent gescheiden en uw kind bij uw ex-partner gaat wonen. De korting kunt u dan per maand stopzetten.

Alleen het bedrag van de uitbetaling wijzigen?

Soms hoeft u uw voorlopige aanslag niet stop te zetten, en is het voldoende om alleen het bedrag van de uitbetaling te wijzigen. Gebruik in dat geval het formulier ‘Verzoek of wijzigen van voorlopige aanslag’ in Mijn Belastingdienst.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.