Gegevensvereisten douaneaangiften, kennisgevingen en bewijzen douanestatus

Voor douaneaangiften, kennisgevingen en bewijzen van douanestatus van Uniegoederen zijn vereisten vastgesteld waar gegevens aan moeten voldoen. Deze gegevensvereisten gelden voor de hele Europese Unie. U vindt ze in bijlage B van de Gedelegeerde Verordening Douanewetboek van de Unie. In bijlage B van de Uitvoeringsverordening Douanewetboek van de Unie staan de formaten, kardinaliteiten en codes van deze gegevensvereisten.

Voor een aantal gegevensvereisten mogen de lidstaten zelf beslissen of ze bepaalde gegevenselementen wel of niet vragen. In Bijlage VIa van de Algemene Douaneregeling staan de gegevenselementen die in Nederland verplicht zijn naast de gegevensvereisten die voor de hele Europese Unie zijn vastgesteld.

De Toelichting Enig document (Bijlage VI van de Algemene Douaneregeling) geeft uitleg over en verduidelijkt het gebruik van het Enig document. De Toelichting Enig Document blijft van toepassing voor de IT-systemen die vallen onder de overgangsregels van de ‘Gedelegeerde Verordening overgangsregels Douanewetboek van de Unie’.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.