Douane voor bedrijven - andere onderwerpen

Hieronder vindt u informatie over diverse algemene onderwerpen die voor u van belang kunnen zijn als u zaken doet met de Douane.

Douane in beeld

Wat doet de Nederlandse Douane? Filmpjes brengen de Nederlandse Douane in beeld.

Lees verder over...

Gegevensvereisten douaneaangiften, kennisgevingen en bewijzen douanestatus

Voor douaneaangiften, kennisgevingen en bewijzen van douanestatus van Uniegoederen zijn vereisten vastgesteld waar gegevens aan moeten voldoen.

Lees verder over...

Beschikbaarheid van douanesystemen

De Douane streeft naar maximale beschikbaarheid van digitale aangiftesystemen. Soms is er echter sprake van onderhoud of een verstoring.

Lees verder over...

Luchtvracht en airwaybillnummer

Aangiften bij de Douane doen voor luchtvracht? Vermeld altijd het airwaybilllnummer in vak 44. Want met het airwaybillnummer zorgt de Douane dat controles van een zending vanuit verschillende aangifteprocessen en door verschillende handhavingsdiensten zo veel mogelijk worden gecombineerd, de 'One-Stop-Shop-controles'. Zo verstoren we de logistiek zo min mogelijk.

Lees verder over...

Douanecontroles bij bedrijven

Hoe pakt de Douane controles aan? Hoe lang moet u wachten op een controlebezoek bij aangiftebehandeling? Hoe gaat u om met de identificatie van douanemedewerkers die uw bedrijfsterrein of -pand willen bezoeken? En wat zijn de kosten bij X-ray scans en controle in de haven van Rotterdam?

Lees verder over...

Expertisecentrum voor Grensoverschrijdende Vergunningen (ECGOV)

U komt in aanmerking voor een grensoverschrijdende vergunning als u in meer dan 1 EU-lidstaat gebruikmaakt van 1 of meer douaneregelingen.

Lees verder over...

Aanspreekpunt buitenlandse investeerders en buitenlandse starters

Bent u in het buitenland gevestigd en wilt u investeren in Nederland? Of bent u een zogeheten startup? En hebt u vragen over Nederlandse en Europese fiscale- en douanewetten en regels? Neem dan contact op met ons aanspreekpunt buitenlandse investeerders.

Lees verder over...

Sneller uw goederen afhalen bij Nederlandse terminals met overeenkomst

Wilt u containers en trailers zonder douane-oponthoud ophalen bij Nederlandse ferry- of containerterminals? Sluit dan een overeenkomst met de terminal waar u de goederen ophaalt. Door van te voren digitaal de juiste RTO-documentcodes en documentnummers door te geven, worden de containers of trailers automatisch vrijgegeven voor verder vervoer.

Lees verder over...

Standpunten Douane

Standpunten zijn antwoorden op fiscale vragen. Kijk welke standpunten vanaf 1 april 2023 zijn vastgesteld door de Kennisgroep accijns.

Lees verder over...

Convenanten Douane met ministeries

Het Ministerie van Financiƫn maakt voor de Douane samenwerkingsafspraken met andere ministeries. De afspraken worden vastgelegd in convenanten.

Lees verder over...

Douane - links naar andere organisaties

Op deze pagina vindt u verwijzingen naar websites van andere organisaties. U vindt daar informatie die een relatie heeft met de informatie op onze website.

Lees verder over...

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.