DigiD Machtigen

Wilt u nu direct een machtiging aanvragen? Ga dan naar DigiD Machtigen

Op deze pagina leest u meer over:

Wat is DigiD machtigen?

Met DigiD Machtigen kunt u iemand anders uw zaken met de Belastingdienst laten regelen. Bijvoorbeeld uw aangifte inkomstenbelasting. U hoeft dan niet uw eigen DigiD af te geven. Want de gemachtigde logt in met zijn eigen DigiD en machtigingscode.

Weten hoe dat werkt? Lees dan:

DigiD machtigen voor ondernemers

Bent u ondernemer? En wilt u iemand anders machtigen om bepaalde belastingzaken te regelen in Mijn Belastingdienst Zakelijk, bijvoorbeeld uw btw-aangifte?

Als zzp' er of ondernemer met een eenmanszaak, regelt u een machtiging via DigiD Machtigen. Andere ondernemers regelen een machtiging via eHerkenning. Hebt u nog geen eHerkenning? Op Zo werkt eHerkenning vindt u meer informatie.

Waar machtigt u iemand voor?

U machtigt iemand om:

  • voor u aangifte inkomstenbelasting te doen
  • uitstel aan te vragen voor het doen van uw aangifte inkomstenbelasting
  • bezwaar te maken tegen uw aanslag inkomstenbelasting
  • namens u uw aangifte te ondertekenen
  • bepaalde gegevens van u te downloaden, zoals uw loon en de WOZ-waarde van uw huis Deze gegevens worden dan alvast ingevuld in de online aangifte.
  • namens u een voorlopige aanslag aan te vragen of te wijzigen.

Wanneer kunt u DigiD Machtigen niet gebruiken?

Als u aangifte laat doen op papier. Dan ondertekent u zelf uw aangifte. Uw vertegenwoordiger, accountant of belastingconsulent kan dat ook doen namens u nadat u hem schriftelijk hebt gemachtigd.

Aangifte doen samen met uw fiscale partner

Wilt u iemand machtigen om de aangifte van u en uw fiscale partner te doen? Vraag dan een machtiging aan voor u én uw fiscale partner.

Hoelang is een DigiD-machtiging geldig?

Bij de aanvraag van de DigiD-machtiging kunt u zelf kiezen voor welke periode de machtiging moet gelden. Een machtiging voor 1 bepaald aangiftejaar, 1 dag, 1 jaar of meerdere jaren? Of een machtiging voor alle aangiftejaren? Dat laatste is handig als iemand voor u jaren achter elkaar aangifte inkomstenbelasting doet. Dan hoeft u niet elk jaar opnieuw een machtiging aan te vragen.

U houdt de controle

Via DigiD Machtigen kunt op elk moment een overzicht opvragen van uw aangevraagde en geactiveerde machtigingen. U kunt er ook een machtiging intrekken. Bijvoorbeeld als u iemand gemachtigd had om uw aangifte inkomstenbelasting te doen. Trek die machtiging in nadat uw aangifte gedaan is. Zo voorkomt u dat die ander uw belastinggegevens kan blijven inzien.

Nabestaandenmachtiging

Wilt u een nabestaandenmachtiging aanvragen? Ga dan naar Een nabestaandenmachtiging regelen: 3 stappen.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.