Aangifte bpm doen

Laat u een auto of motor uit het buitenland in het Nederlandse kentekenregister inschrijven? Dan moet u aangifte doen voor de bpm. Voordat u bpm-aangifte kunt doen, moet u de personenauto, bestelauto of motor laten identificeren of keuren bij een RDW-keuringsstation.

Als particulier kunt u kiezen of u online aangifte bpm doet of op papier.

Wanneer doe ik bpm-aangifte?

Koopt u in Nederland een nieuwe personenauto of een nieuwe motor? Dan doet de importeur aangifte voor u en betaalt ook de bpm voor u. Als bpm-aangifte is gedaan en de bpm is betaald, krijgt uw auto of motor een kenteken van de RDW. Daarna mag u uw personenauto of motor op de openbare weg gebruiken.

In de volgende situaties moet u zelf bpm-aangifte doen en bpm betalen:

  • U koopt in het buitenland een personenauto of een motor, en u wilt hiermee gaan rijden op de openbare weg in Nederland.
  • U koopt in het buitenland een bestelauto en u wilt hiermee gaan rijden op de openbare weg in Nederland. Voldoet u aan de voorwaarden van de ondernemersregeling, dan hoeft u geen bpm te betalen.
  • U bouwt een motorrijtuig, zoals een bestelauto, om tot personenauto en u wilt hiermee gaan rijden op de openbare weg in Nederland.
  • U gebruikt op de openbare weg in Nederland een personenauto, motor of bestelauto met een buitenlands kenteken.
  • U gebruikt op de openbare weg in Nederland een personenauto, motor of bestelauto met een buitenlands kenteken die u hebt geleend, gehuurd of geleaset. En de periode genoemd in het huur- of leasecontract is niet langer dan 4 jaar. Dan betaalt u alleen bpm over de huur- of leaseperiode.
  • U hebt de motor van uw personenauto binnen 3 jaar na inschrijving in het kentekenregister in een zodanige staat gebracht dat de CO2-uitstoot hoger is dan de CO2-uitstoot waarover belasting is betaald.

Let op!

Koopt u als particulier een bestelauto in Nederland? Of bent u een ondernemer, maar voldoet u niet aan de voorwaarden voor de ondernemersregeling? Dan moet de bpm worden of zijn voldaan door de vorige eigenaar.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.