Aangifte bpm doen

Voordat u bpm-aangifte kunt doen, moet u de personenauto, bestelauto of motor laten identificeren of keuren bij een RDW-keuringsstation. Na deze identificatie of keuring ontvangt u een ‘Formulier t.b.v. bpm-aangifte’. Stuur dit formulier samen met uw aangifte bpm naar ons via de post, of voeg dit formulier bij uw aangifte en deponeer beide documenten in de aangiftezuil van de Belastingdienst op het keuringsstation. 

Wanneer doe ik bpm-aangifte?

Koopt u in Nederland een nieuwe personenauto of een nieuwe motor? Dan doet de importeur aangifte voor u en hij betaalt de bpm voor u. Als bpm-aangifte is gedaan en de bpm is betaald, krijgt uw auto of motor een kenteken van de RDW. Daarna mag u uw personenauto of motor op de openbare weg gebruiken.

In de volgende situaties moet u zelf bpm-aangifte doen en bpm betalen:

  • U koopt in het buitenland een personenauto of een motor, en u wilt hiermee gaan rijden op de openbare weg in Nederland.
  • U koopt in het buitenland een bestelauto (in gebruik genomen op of na 1 juli 2005) en u wilt hiermee gaan rijden op de openbare weg in Nederland. Vul dan de Opgave bruto bpm-bedrag bestelauto in. Voldoet u niet aan de voorwaarden van de ondernemersregeling, dan moet u de bpm betalen. U krijgt hierover een brief.
  • U bouwt een motorrijtuig, zoals een bestelauto om tot personenauto, en u wilt hiermee gaan rijden op de openbare weg in Nederland.
  • U gebruikt op de openbare weg in Nederland een personenauto, motor of bestelauto (in gebruik genomen op of na 1 juli 2005) met een buitenlands kenteken.
  • U gebruikt op de openbare weg in Nederland een personenauto, motor of bestelauto (in gebruik genomen op of na 1 juli 2005) met een buitenlands kenteken die u hebt geleend, gehuurd of geleaset. En de periode genoemd in het huur- of leasecontract is niet langer dan 4 jaar. Dan betaalt u alleen bpm over de huur- of leaseperiode.
  • U hebt de motor van uw personenauto binnen 3 jaar na inschrijving in het kentekenregister in een zodanige staat gebracht dat de CO2-uitstoot hoger is dan de CO2-uitstoot waarover belasting is betaald.

Let op!

Koopt u als particulier een bestelauto (in gebruik genomen op of na 1 juli 2005) in Nederland? Of bent u een ondernemer, maar voldoet u niet aan de voorwaarden voor de ondernemersregeling? Dan moet de bpm worden of zijn voldaan door de vorige eigenaar.

 

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.