Hoe vraag ik de btw op mijn aankopen terug?

Woont u buiten de EU? En hebt u tijdens uw verblijf in de EU aankopen gedaan die u in uw bagage meeneemt naar een land buiten de EU? Dan kunt u de btw terugvragen van goederen die u bij winkels of leveranciers in de EU hebt gekocht.

U kunt Nederlandse btw terugvragen als u goederen meeneemt waarvoor u in totaal minimaal € 50 hebt betaald. Dit bedrag is inclusief btw.

Om uw btw terug te vragen, kunt u een tax-refund-intermediair inschakelen. De winkelier of leverancier waar u uw aankoop doet, kan u daar meer over vertellen. Maar u kunt de btw natuurlijk ook zelf terugvragen. Voor de goederen waarvoor u de btw terugvraagt, hebt u een factuur (of kopie daarvan) nodig.

Hoe werkt btw terugvragen?

Verlaat u de EU vanuit Nederland? Dan verloopt het proces voor btw terugvragen als volgt:

 1. Vraag een factuur (bon) van uw aankoop aan de winkelier of leverancier. Spreek van tevoren af dat die de btw aan u terugbetaalt.
 2. Laat de factuur (of kopie daarvan) aftekenen (valideren) door de Douane als u de EU verlaat.

  De Douane controleert hiervoor:
  • of u buiten de EU woont
  • of de goederen aanwezig zijn
  • of u de goederen zelf meeneemt
  • de datum op de factuur: er mogen maximaal 3 maanden voorbij zijn na de maand van aankoop
 3. Stuur de afgetekende factuur naar de winkelier of leverancier, of naar uw tax-refund-intermediair.
 4. De winkelier, leverancier of tax-refund-intermediair betaalt de btw aan u terug.

Kijk in het overzicht met douanekantoren waar u uw factuur af kunt laten tekenen.

Digitaal btw terugvragen met onze app

Makkelijk de Nederlandse btw terugvragen? Gebruik dan onze app 'NL Customs VAT' als u de EU vanuit Nederland verlaat.

Deze app werkt alleen voor goederen die in Nederland zijn gekocht. Voor goederen die in een ander EU-land zijn gekocht, geldt het proces zoals hiervoor beschreven bij 'Hoe werkt btw terugvragen?'.

Tip: download de app vόόr aankomst op het Nederlandse vliegveld of in de Nederlandse haven van vertrek. Dat bespaart u tijd. De app downloaden kan via de link verderop in deze tekst.

Hoe vraagt u btw terug met de app?

U doet het volgende om de facturen in de app te krijgen:

 1. Vraag de winkelier of leverancier om de factuur op uw naam te zetten en digitaal te registreren. Dit moet meteen bij de aankoop gebeuren!

  Let op!

  Sommige winkeliers en leveranciers in Nederland zijn nog niet aangesloten op het digitale proces voor btw terugvragen. In dat geval moet u de btw terugvragen volgens het proces zoals hiervoor beschreven bij 'Hoe werkt btw terugvragen?'.

 2. Download de app 'NL Customs VAT'.
 3. Registreer uzelf in de app. Hier hebt u uw paspoort bij nodig.
 4. U ziet nu uw aankopen in de 'NL Customs VAT'-app.

  Op de Nederlandse luchthaven of in de Nederlandse haven doet u daarna het volgende:
 5. Open de 'NL Customs VAT'-app.
 6. Ga naar het gebied bij het douaneloket.
 7. Zet 'Bluetooth' en 'Locatie'/'Locatievoorzieningen' aan op uw mobiel.
 8. Vraag in de app validatie aan voor uw aanvraag voor btw-teruggave. U leest in de app of u zich daarvoor eerst mét de aankopen moet melden bij het douaneloket.
 9. Zodra uw aanvraag in de app is gevalideerd, kunt u uw geld ontvangen.

Let op!

De stappen 6 t/m 9 werken nu alleen nog op Schiphol Airport. Op andere luchthavens en in havens gaat u met de app naar het douaneloket.

Daar wordt de validatie digitaal afgehandeld. U krijgt dus geen aftekening (stempel) op uw papieren factuur. U kunt de validatie in uw app zien. Uw tax-refund-intermediair ziet de gevalideerde facturen in hun systeem.

Download de 'NL Customs VAT'-app

Vraag uw btw terug binnen 3 maanden na de maand van aankoop

Wilt u btw terugvragen? Dat kan alleen voor goederen die u binnen 3 maanden na de maand van aankoop meeneemt naar een land buiten de EU. De Douane controleert de datum van aankoop.

Voorbeeld

U woont buiten de EU en u koopt in januari enkele goederen binnen de EU. U wilt deze goederen meenemen in uw bagage naar een land buiten de EU. Als u de EU verlaat binnen 3 maanden na de maand van aankoop, dus 3 maanden na januari, dan kunt u de btw over de goederen terugkrijgen. Dat betekent dus dat u de btw terug kunt krijgen als u op uiterlijk 30 april de EU verlaat en de aanvraag voor btw-teruggave doet.

Verhuist u naar een land buiten de EU? Dan geldt de regeling ook voor u. Maar alleen als u verhuist binnen 3 maanden na de maand waarin u de goederen hebt gekocht, én de btw terugvraagt binnen die periode.

De Douane bemiddelt niet als u de btw niet terugkrijgt

Wij kunnen niet voor u bemiddelen als de winkelier of leverancier bij wie u iets hebt gekocht, de btw niet terugbetaalt. De Douane valideert namelijk alleen uw aanvraag voor de btw-teruggave. Ook de Belastingdienst kan niet voor u bemiddelen.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.