Restant persoonsgebonden aftrek vorige jaren

Het restant van uw persoonsgebonden aftrek vorige jaren is het bedrag aan persoonsgebonden aftrekposten dat u niet eerder kon verrekenen met uw inkomen over die jaren in box 1, 3 of 2. Dit restant geeft u op bij de aangifte inkomstenbelasting. Kunt u in dat jaar niet alles verrekenen omdat u in dat jaar geen of te weinig inkomen hebt? Verreken dan het deel dat overblijft het jaar daarna. Doe dit totdat uw gehele restant persoonsgebonden aftrek is verrekend.

Hoe weet u of een restant persoonsgebonden aftrek hebt?

Als u een restant persoonsgebonden aftrek hebt, staat dat op uw definitieve aanslag van dat jaar. U kunt het bedrag ook terugzien in uw aangifte, in het jaar waarin het restant persoonsgebonden aftrek ontstond. U kunt het bedrag ook zelf berekenen.

Zelf het restant berekenen

Het restant persoonsgebonden aftrek kunt u zelf berekenen op basis van uw aangifte inkomstenbelasting:

  1. U vermindert het inkomen uit werk en woning (box 1) met uw persoonsgebonden aftrekposten.
  2. Als deze aftrek hoger is dan het inkomen in box 1, vermindert u het belastbare inkomen uit sparen en beleggen (box 3) met het restant van de aftrek.
  3. Als u daarna nog een bedrag aan aftrek over hebt, vermindert u het inkomen uit aanmerkelijk belang (box 2) met dat bedrag.
  4. Als er nu nog een deel onverrekend blijft, dan is dit uw restant persoonsgebonden aftrek over dat jaar.

U hebt een fiscale partner

Hebt u het hele jaar een fiscale partner? Of bent u een deel van het jaar fiscale partners en kiest u ervoor om het hele jaar als fiscale partners beschouwd te worden? Dan mag u het restant persoonsgebonden aftrek in uw aangifte inkomstenbelasting verdelen tussen uzelf en uw fiscale partner.

Is uw fiscale partner overleden? Kijk dan bij Aangifte inkomstenbelasting voor een overledene.

Zie ook

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.