Wat gebeurt er na 2 jaar?

Op het moment dat u de voormalige eigen woning 2 jaar hebt verlaten, verandert uw situatie. De verlaten woning is dan geen eigen woning meer.

De door u verlaten woning is geen eigen woning meer na 2 jaar

Na 2 jaar is de door u verlaten woning voor u geen eigen woning meer. De (hypotheek)rente die u betaalt over de eigenwoningschuld, is niet meer aftrekbaar vanaf de dag dat de termijn van 2 jaar voorbij is. Ook geeft u vanaf dat moment geen eigenwoningforfait meer aan. U geeft de waarde en de schuld van de woning aan in box 3 (sparen en beleggen). Met de waarde van de woning bedoelen we hier de WOZ-waarde.

Voorbeeld

U bent getrouwd en u gaat scheiden. U hebt een eigen woning. U bent volledig eigenaar van deze woning. U vertrekt op 1 mei 2022 uit deze woning.

De woning die u verlaten hebt, is tot 1 mei 2024 voor u een eigen woning. In 2024 geeft u deze woning in box 1 aan als eigen woning voor de periode 1 januari tot 1 mei. U kunt alleen de (hypotheek)rente aftrekken die u betaalt over de periode januari tot en met april. U geeft het eigenwoningforfait op over de periode 1 januari tot en met 30 april.

Vanaf 1 mei 2024 horen de woning en de eigenwoningschuld tot uw bezittingen en schulden in box 3 (sparen en beleggen).

Overwaarde en restschuld

Moet u de woning aangeven in box 3? Op dat moment moet u de eventuele overwaarde uitrekenen en toevoegen aan uw eigenwoningreserve. Daarvoor moet u uw eigenwoningschuld aftrekken van de werkelijke waarde van deze woning.
Hebt u meer schuld dan de woning waard is? Dan ontstaat er een restschuld. Is dit gebeurd na 28 oktober 2012 en vóór 1 januari 2018? Dan valt het bedrag van de restschuld in box 1. De rente die u betaalt over dit deel is 15 jaar aftrekbaar. U moet dan wel aan bepaalde voorwaarden voldoen.

Overwaarde verlaten woning

Heeft de verlaten woning een overwaarde? Dan beïnvloedt dit de renteaftrek voor een eigen woning die u koopt binnen 3 jaar nadat de verlaten woning geen eigen woning meer is. Dit is een gevolg van de bijleenregeling. Hebt u al een nieuwe woning gekocht? Dan wordt de eigenwoningschuld van die nieuwe eigen woning verminderd met het bedrag van de overwaarde van de verlaten woning. U kunt daardoor minder (hypotheek)rente aftrekken.

(Ex-)echtgenoot woont gratis in de woning

Is de woning na 2 jaar nog altijd uw eigendom? En blijft uw (ex-)echtgenoot gratis in de woning wonen? Dan is dat een vorm van betaalde partneralimentatie. U trekt het bedrag van uw deel van het eigenwoningforfait van de verlaten woning dan af als betaalde partneralimentatie.

(Ex-)echtgenoot betaalt huur voor de woning

Betaalt uw (ex-)echtgenoot huur voor de voormalige eigen woning? Dan hoeft u dat niet op te geven als inkomen. U mag het bedrag van het eigenwoningforfait in dat geval niet aftrekken als betaalde partneralimentatie.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.