Vorige woning staat te koop

Bent u verhuisd, maar hebt u uw vorige woning nog niet verkocht? Als u aan de voorwaarden voldoet, mag u ook deze woning tijdelijk als eigen woning opgeven. U hebt dan voor die woning recht op renteaftrek.

Voorwaarden

  • De woning staat te koop.
  • De woning staat leeg.
  • De woning was in het jaar van verhuizing of in 1 van de 3 voorgaande jaren uw hoofdverblijf.

Aftrekbare kosten

Voldoet de woning aan de voorwaarden? Dan mag u ook voor de vorige woning de volgende kosten aftrekken:

Hebt u een nieuwe eigen woning gekocht? Dan mag u van de oude en de nieuwe woning deze kosten aftrekken.

Eigenwoningforfait

In het jaar dat u verhuisd bent vult u in uw aangifte voor beide woningen het eigenwoningforfait in voor de periode dat u in die woning woonde. Het eigenwoningforfait in de periode dat u niet in die woning woonde, is € 0. In de 3 jaren daarna vult u alleen het eigenwoningforfait in van de woning die uw hoofdverblijf is.

Periode

De woning die te koop staat, mag u als eigen woning opgeven gedurende maximaal 3 jaar na het kalenderjaar waarin u de woning hebt verlaten.

Voorbeeld

Uw vorige woning staat met ingang van 1 mei 2023 leeg en te koop. U mag deze woning maximaal tot en met 31 december 2026 blijven opgeven als eigen woning.

Woning na die periode niet verkocht

Is de woning na die periode niet verkocht? Dan is de rente niet meer aftrekbaar, en geeft u de woning en de schuld aan in box 3 (sparen en beleggen). Is uw (hypotheek)schuld lager dan de waarde van het huis in het  economische verkeer op dat moment? Dan hebt u overwaarde. Dat beïnvloedt de renteaftrek van de hypotheek voor uw nieuwe woning. Meer hierover leest u bij: Eigenwoningreserve.

Voorbeeld

U hebt uw woning langer dan 3 jaar na het kalenderjaar waarin u de woning hebt verlaten te koop staan. De woning en de schuld vallen daarom in box 3. De woning heeft op dat moment een verkoopwaarde van € 200.000 en uw (hypotheek)schuld voor de woning is € 175.000 U hebt dan een overwaarde van € 25.000.

Hebt u een nieuwe eigen woning gekocht? Dan wordt uw renteaftrek beperkt. U moet op dat moment de behaalde overwaarde in mindering brengen op uw eigenwoningschuld.

Bent u in een huurwoning gaan wonen? Dan wordt de overwaarde toegevoegd aan uw eigenwoningreserve.

Zie ook

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.